Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon și Greceanîi, despre rușinea prin care a trecut Curtea Constituțională în 2019

© Photo : Facebook / Dodon IgorConducerea statului la Conferința internațională dedicată împlinirii a 25 de ani de la înființarea Curții Constituționale
Conducerea statului la Conferința internațională dedicată împlinirii a 25 de ani de la înființarea Curții Constituționale - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon și Zinaida Greaceanîi au participat la conferința prilejuită de aniversarea a 25 de ani a Curții Constituționale (CC). Ei s-au referit în discursuri și la episoadele rușinoase prin care a trecut CC în iunie 2019, când și-a anulat propriile decizii.

CHIȘINĂU, 20 feb – Sputnik. Curtea Constituțională (CC) a organizat joi, 20 februarie, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la fondarea sa, conferința internațională cu genericul „Justiția constituțională și reacția societății: când soluțiile curților constituționale se află în dezacord cu opiniile majoritare din societate”.

În cadrul vizitei de lucru la Strasbourg, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a rostit un discurs la sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei - Sputnik Moldova
Politică
Vizita lui Igor Dodon la Strasbourg: Discurs în plenul APCE și o serie de întrevederi

La invitația președintelui CC, Vladimir Țurcan, la conferință au participat președintele Igor Dodon, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, premierul Ion Chicu, membri ai Guvernului, deputați, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, președinți și judecători ai curților constituționale din 14 țări ale Uniunii Europene și din state CSI, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai mediului academic, reprezentanți ai societății civile.

În discursul rostit la conferință, președintele Igor Dodon a accentuat „necesitatea fortificării rolului stabilizator al Curții Constituționale în tentativele uzurpării puterii de stat”.

Președintele Dodon a subliniat că provocările contemporane ne obligă „să ne axăm o dată în plus pe procesul de maturizare a democraţiei naționale, de fundamentare a valorilor constituţionale, dar și pe propagarea unei culturi a constituţionalismului”.

Дом Правительства - Sputnik Moldova
Politică
Guvernul Chicu și-a desemnat reprezentanții în Parlament și la Curtea Constituțională

Doar astfel, în opinia șefului statului, „vom putea proteja statul de intențiile accentuate de demontare a principiilor din Constituţie în interesul de conjunctură al unor forţe politice, la care am asistat ceva timp în urmă, fiind martorii așa-ziselor tentative de lovitură de stat”.

Și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, s-a referit în discursul său la episoadele prin care Curtea Constituțională a trecut în iunie 2019, în perioada în care guvernarea PDM era schimbată cu coaliția de guvernare PCRM-ACUM.

Curtea Constituțională a fost nevoită, din oficiu, să-și revizuiască actele pronunțate în perioada 7-9 iunie, să-și anuleze propria decizie, un fapt „fără precedent” în istoria Republicii Moldova, a menționat șeful Legislativului. Ulterior, judecătorii Curții și-au prezentat demisia in corpore.

Fluxul de știri
0