CHIȘINĂU, 20 feb - Sputnik. Parlamentul a examinat, dar nu a supus votului joi, 20 februarie, în prima lectură, inițiativa legislativă a deputaților din Platforma DA cu privire la instituirea moratoriului, pe o perioadă de cel puțin un an, asupra controlului de stat la întreprinderile micro, mici și mijlocii.
Proiectul ar urma să fie supus votului în ședința de vineri, pentru că mulți deputați ieșiseră din sala de plen către finalul dezbaterilor pe această chestiune.
Reamintim că, pe 12 februarie, Guvernul a adoptat un aviz negativ pentru acest proiect de lege.
Totodată, Comisia parlamentară pentru economie n-a fost în măsură să adopte un aviz, dar plenul Parlamentului a acceptat subiectul pe agendă.
Inițiativa legislativă ce prevede suspendarea controalelor de stat, timp de un an, la întreprinderile micro, mici și mijlocii, înregistrată pe 16 decembrie 2019, a fost prezentată în ședință de Alexandru Slusari, autorul de bază.
În cadrul dezbaterilor, deputații din toate grupurile parlamentare au dat asigurări că susțin businessul mic și mijlociu. Deși au formulat anumite rezerve față de proiectul de lege inițiat de Slusari, deputați din grupurile „ȘOR” și „Pro-Moldova” (condus de Andrian Candu) s-au arătat dispuși să susțină inițiativa prin vot, cu condiția îmbunătățirilor ulterioare.
Deputații socialiști (PSRM) și cei democrați (PDM) au lăsat impresia că nu vor sprijini proiectul.
Autorii inițiativei legislative au afirmat că scopul lor este să prevină controalele abuzive, astfel încât întreprinzătorii să nu mai fie tracasați de anumiți inspectori ce urmăresc să obțină plăți ilicite.
Deputații socialiști Vladimir Golovatiuc, Grigore Novac, Vlad Bătrâncea, Petru Burduja au menționat, la rândul lor, că în prezent nu există o presiune asupra businessului cum exista în anii anteriori și că statul nu poate fi lipsit de funcția de control. În plus, legislația prevede că, în primii trei ani după înființare, întreprinderile mici și mijlocii sunt scutite de controale.
Vlad Bătrâncea a spus că toți deputații din sală „vor să susțină businessul mic și mijlociu”, dar acest fapt trebuie făcut „profesionist, nu populist”.
Un aspect de care ar trebui să se țină cont, potrivit lui Bătrâncea, este că unele întreprinderi mari se ascund sub masca businessului mic și mijlociu, gestionându-și într-un anume fel fluxurile financiare.
Precizăm că, în avizul său negativ la proiectul de lege, Guvernul sublinia că întreprinzătorii sunt în drept să conteste controalele care-i nemulțumesc.