Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vizita lui Igor Dodon la Strasbourg: Discurs în plenul APCE și o serie de întrevederi

© Photo : Facebook / Igor DodonÎn cadrul vizitei de lucru la Strasbourg, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a rostit un discurs la sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei
În cadrul vizitei de lucru la Strasbourg, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a rostit un discurs la sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon a efectuat miercuri, 29 ianuarie, o vizită de lucru la Strasbourg, unde a rostit un discurs în ședința plenară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) și a avut o serie de întrevederi cu oficiali europeni.

CHIȘINĂU, 29 ian – Sputnik. Șeful statului a mers la Strasbourg cu un cadou din partea Republicii Moldova pentru Consiliul Europei – un covor tradițional moldovenesc „Pomul vieții”, parte din patrimoniul umanității UNESCO. Darul a fost prilejuit de împlinirea, în 2020, a 25 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei.

În discursul rostit de la tribuna APCE, Igor Dodon a vorbit despre „politica externă echilibrată” a Republicii Moldova, reforma în Justiție, relațiile interetnice și progresul în reglementarea diferendului transnistrean și s-a referit la două date aniversare: 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz și 75 de ani de la victoria URSS în cel de-al Doilea Război Mondial.  

„Orice manifestare a violenței pe criteriu de naționalitate este pe conștiința noastră colectivă”, a declarat Igor Dodon, relevând că pe 27 ianuarie „am aniversat cu toții 75 de ani de când Armata Roșie a eliberat lagărul de exterminare nazist, Auschwitz”.

Заседание ПАСЕ  - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon a anunțat la APCE cum va fi marcată aniversarea a 75-a a Victoriei la Chișinău

„Țin să vă reamintesc astăzi că în acest an, pe 9 mai, marcăm o dată istorică importantă – aniversarea a 75-a a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. În Republica Moldova vor avea loc evenimente de anvergură, dedicate Zilei Victoriei, manifestări ce vor contribui la consolidarea unității naționale, vor ajuta societatea să se unească, să trăiască împreună, în prietenie și să muncească întru binele oamenilor, pentru pace și dreptate”, a declarat Igor Dodon.

Președintele moldovean și-a exprimat speranța că „această dată importantă - 9 mai - este celebrată și în alte țări care au trecut prin acel război cumplit”.

În context, președintele moldovean a menționat că, în 2020, și Organizația Națiunilor Unite (ONU) împlinește 75 de ani, iar această organizație și-a asumat „grija de a menține toleranța și pacea pe întreg mapamondul”.

„Fie ca aceste date aniversare să ne amintească mereu că binele are nevoie să fie apărat de noi”, a îndemnat președintele Republicii Moldova de la tribuna Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

La Strasbourg, Igor Dodon a avut întrevederi cu președintele APCE, Hendrik Daems, cu Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, cu Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović, cu președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Linos-Alexandre Sicilianos, cu co-raportorii APCE pentru Republica Moldova Egidijus Vareikis și Maryvonne Blondin, cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio.

Fluxul de știri
0