La sfârșitul lunii decembrie, premierul Ion Chicu a anunțat despre posibila lansare a programului "Primul automobil", similar programului "Prima Casă". De atunci Guvernul nu a oferit mai multe detalii despre prevederile, condițiile, bugetul sau obiectivele programului.
În acest context, directorul IPRE, Stanislav Ghilețchi a elaborat o notă analitică în care analizează cum acest program va afecta piața auto, care va fi impactul asupra mediului și congestiei, dar și dacă poate fi considerată această inițiativă a statului una eficientă și rațională.
Stanislav Ghilețchi este de părerea că acest program este inoportun, întrucât sectorul auto înregistrează creșteri destul de robuste fără necesitatea de a avea o susținere adițională.
"Anul trecut am depășit cifra de un milion de autoturisme înregistrate în Republica Moldova, iar numărul acesta continue să crească cu peste 45 mii pe an. În 10-12 ani de zile am putea avea o dublare a numărului de automobile care circulă pe teritoriul țării", a subliniat autorul studiului.
Potrivit spuselor sale, dacă este să analizăm aceste cifre, observăm că nu există astăzi constrângere pentru cetățeni în procurarea unui automobil. De aici a apărut întrebarea: care ar fi necesitatea programului, dacă vânzările de automobile înregistrează evoluții pozitive?
"Nu vedem necesitatea utilizării banilor din buget pentru a impulsiona această creștere care deja există", a menționat el.
De asemenea, Stanislav Ghilețchi a remarcat faptul că în condițiile în care programul va fi destinat pentru cetățenii cu venituri medii acest lucru ar înseamnă că în program nu se vor califica automobilele electrice sau care dispun de tehnologie înaltă.
"Riscul major este că va crește și mai mult numărul de automobile și vom contribui la o poluare mai mare a mediului înconjurător. Automobilele cu ardere internă nu ar fi o soluție oportună pentru Moldova", a precizat Ghilețchi.
Totodată, Ghilețchi a remarcat că domeniul transportului are la momentul actual priorități mult mai importante decât implantarea unui program care ar facilita achiziționarea unui automobil.
"Banii din bugetul de stat ar trebui investiți în alte domenii mult mai importante. Avem nevoie de drumuri, de marcaje rutiere ș.a.", a punctat el.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.