Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Afirmația premierului Chicu: Cine sunt cei mai muncitori oameni

Abonare
Cei mai muncitori dintre pământeni, în opinia premierului Ion Chicu, sunt nemții, chinezii, americanii și românii… din Ardeal.

CHIȘINĂU, 17 feb - Sputnik. Prim-ministrul Ion Chicu a enumerat câteva popoare care, în opinia lui, ar fi cele mai muncitoare sau mai muncitoare decât altele și de la care cetățenii moldovenii ar trebi să ia exemplu pentru a "reînvia Moldova".

Duminică seara, prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a prezentat pe pagina sa de Facebook un raport succint al activității sale din săptămâna trecută (10-16 februarie). După ce își exprimă regretul că nu a reușit să meargă într-o vizită de lucru în satul său de baștină - Pârjolteni, raionul Călărași, premierul ne povestește despre vizita pe care a efectuat-o în satul Volontiri, raionul Ștefan Vodă. Acolo premierul a constatat o situație tristă, chiar dezolantă: oamenii nu mai au speranță și încredere în ziua de mâine, puțin cred că este posibil ca Moldova să fie reînviată. În postarea sa de pe Facebook, premierul încearcă să-i încurajeze pe moldoveni, spunând că pot recăpăta încrederea în ziua de mâine și reînvia Moldova dacă vor munci ca nemții, chinezii, americanii și românii… din Ardeal.

© Photo : Facebook / Ion ChicuCei mai muncitori, în opinia lui Chicu: Nemții, chinezii, americanii și românii din Ardeal
Afirmația premierului Chicu: Cine sunt cei mai muncitori oameni - Sputnik Moldova
Cei mai muncitori, în opinia lui Chicu: Nemții, chinezii, americanii și românii din Ardeal

"Ieri, sâmbătă, fost-am la Volintiri, baștina irepetabilei Maria Bieșu. Speranță și încredere în ziua de mâine - nu prea... În acea vale, unde locuiesc circa 20 mii de moldoveni (satele Copceac, Ermoclia, Feștelița... Ștefănești) puțini cred că e posibil de reînviat Moldova. I-am convins că, dacă “măturăm gunoiul în fața porții“ (de la Criva până la Vulcănești) și muncim ca nemții (chinezi, americanii, românii din Ardeal, etc.)... Se poate! Potențial enorm, în acea regiune!", a afirmat premierul.  

Cine sunt mai harnici – muntenii, moldoveni sau ardelenii?

Nu este foarte clar ce a vrut să spună premierul prezentându-ne acest exemplu: că germani, chinezi, americani și români respectivi sunt mai harnici sau știu mai bine să-și chivernisească, să-și gestioneze munca, gospodăriile, afacerile, să-și administreze țara.

Vietnam - Sputnik Moldova
De ce moldovenii nu mai vor să muncească în România și cine vin în locul lor
Dar cred că premierul nu a fost foarte inspirat cu acest exemplu, deși este în el și mult adevăr. Bineînțeles că "germani, chinezi, americani și români… din Ardeal" sunt muncitori, însă nu doar ei sunt muncitori. Că unii sunt mai harnici, mai muncitori, iar alții - mai puțin harnici și muncitori este totuși un stereotip, un clișeu, care, în opinia mea, nu corespunde realității. Nu poți să spui că, spre exemplu, germanii ar fi mai harnici decât francezii. Dacă compari infrastructura Franței cu cea a Germaniei, ai putea să afirmi contrariul, că francezii sunt mai muncitori ca germanii – lucru care, iarăși, este discutabil. Cu atât mai mult nu poți să afirmi că românii din Ardeal ar fi mai muncitor decât cei din Moldova sau Muntenia. Moldovenii din România o duc poate mai prost, sunt poate mai săraci, dar, în mod sigur, nu sunt mai puțin harnici.

© Photo : Facebook / Ion Chicu Mesaj Chicu pe Facebook
Afirmația premierului Chicu: Cine sunt cei mai muncitori oameni - Sputnik Moldova
Mesaj Chicu pe Facebook

Dar partea proastă a afirmației premierului este că ea ar putea fi înțeleasă că moldovenii, cetățenii Republici Moldova nu ar fi suficient de muncitori și că ar urma să ia exemplu de hărnicie de la "germani, chinezi, americani și români… din Ardeal". Da, moldovenii ar trebui să ia exemple de la aceste popoare, dar nu în materie de hărnicie, eu cred că ei sunt suficient de harnici, ci în materie de gestionare, de administrare a țării (mai puțin de la români, de la toți românii, nu doar de la ardeleni, ci și de la moldoveni, de la munteni, că au dat țara pe mâna occidentalilor care astăzi o pradă).

Producătorul pe sucuri naturale Igor Lesnic, la Expoziția Națională ”Fabricat în Moldova 2020”, care s-a desfășurat la Chișinău, în perioada 29 ianuarie - 02 februarie 2020  - Sputnik Moldova
Se poate și în Moldova: Suc natural sută la sută, produs în nordul țării – Video
Elitele politice și administrative incompetente, hapsâne și trădătoare – asta este problema Republicii Moldova, nu lipsa de hărnicie, lenevia poporului. Moldovenii sunt harnici, suficient de harnici și nu mai puțin harnici decât germanii, chinezii, americanii și românii. Este adevărat că sunt și puturoși printre moldoveni, așa cum sunt și printre germani, americani, chinezi și români. Vorba ceea: nu este pădure fără uscături.

Administrația, puterea, stăpânirea – aste este veriga slabă a Republicii Moldova de la Independență până în prezent. Eu am speranța că lucrurile se vor schimba cândva, poate această schimbare va începe sau a și început odată cu mandatul Cabinetului Chicu, care, cel puțin, are curajul să abordeze aceste probleme, să spună lucrurilor pe nume, să nu fie ipocrit ca alte guverne spunând că totul este bine, toți sunt veseli, sătui și fericiți, în timp ce țara zace în mizerie.

Optimismul lui, "se poate!", este motivant pentru toți care vor să reașeze țara pe tărâmul normalității și sunt gata să pună umărul la înfăptuirea acestui deziderat. Încă mai sunt mulți dintre aceștia în Republica Moldova. Nu au plecat toți peste hotare. Și, vă asigur, guvernanții se vor bucura foarte curând de sprijinul lor dacă vor urma consecvent cale pe care au decis să meargă.

Opinia autorului nu coincide în mod neapărat cu cea redacției. 

Fluxul de știri
0