Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce moldovenii nu mai vor să muncească în România și cine vin în locul lor

Abonare
Companiile din România intenționează să angajeze masiv persoane din alte țări, pe motiv că avem deficit de forță de muncă.

BUCUREȘTI, 26 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Ministerul Muncii a elaborat un proiect de hotărâre guvernamentală prin care solicită dublarea contingentului de lucrători străini.

"Propunem suplimentarea cu 5.200 a contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România în anul 2018 pentru cele două categorii de lucrători — permanenți și detașați", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Chișinăul modern: atenție la trotuare - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Experții au avut dreptate: În curând, Moldova va rămâne depopulată

Hotărârea de Guvern anterioară, emisă în 2017, prevedea 4.000 de lucrători permanenți și 1.200 detașați. Tot 5.200 în total, astfel că numărul lucrătorilor străini va ajunge la 10.400.
De unde vine și de unde va veni forța de muncă suplimentară?

În prezent, 213 cetățeni ai Republicii Moldova au drept de ședere în scop lucrativ în România și numai anul trecut, au primit avize de angajare peste 1.400 de vietnamezi, de exemplu, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Imigrări. Ce spun angajatorii despre această discrepanță?

"Cetăţenii din Republica Moldova au acces foarte uşor la cetăţenia română şi foarte mulţi folosesc România ca o punte, ca o ţară de tranzit către ţările vestice", a spus Dragoş Petrescu, antreprenorul care controlează lanţul de restaurante City Grill, pentru ZF.ro.

"Angajaţii din Republica Moldova sunt valoroşi din punctul de vedere al apropierii lingvistice şi culturale şi sunt o resursă bună, dar nu atât de bună încât să suplinească necesarul României. Noi avem angajaţi atât din Asia, cât şi din Republica Moldova, dar diferenţa dintre angajatul moldovean şi cel asiatic este că, de regulă, angajatul asiatic nu pleacă atât de repede", a mai spus Petrescu.

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Igor Dodon face pronosticuri sumbre: Moldova va deveni o ţară depopulată

Deci lipsa de interes a moldovenilor de peste Prut pentru joburile din România are aceeași explicație ca și lipsa de interes a românilor. Salariile din țările UE sunt mult mai bune, la aceeași calificare și același volum de muncă. Vietnamezii se mulțumesc cu salariile de aici, în timp ce românii și moldovenii — nu.

Și atunci ce fac Guvernul, patronatele, antreprenorii (care de altfel își declară peste tot sentimentele patriotice, de protejare a intereselor românilor și de apropiere cu "frații de peste Prut")? Importă vietnamezi.

Știam că patriotismul tine până la bani. Acum vom vedea, încet-încet, și consecințele acestei realități. În România vor munci asiatici, iar românii se vor uni cu moldovenii pe șantierele și prin fabricile sau restaurantele din Franța, Germania, Italia.

Asiaticii — vietnamezi, filipinezi etc — sunt oameni harnici, merită primiți cum se cuvine, fără niciun fel de xenofobie. Dar e de-a dreptul ciudat să ai milioane de români (și moldoveni) care muncesc peste hotare și să te plângi de lipsa forței de muncă, să aduci imigranți în ritm tot mai mare, iar în același timp să clamezi iubirea față de România și de Moldova.

Fluxul de știri
0