Nu toate atelierele de reparație a mașinilor din Capitală oferă servicii de calitate. Chiar dacă există multe astfel de puncte, alegerea unui service auto poate să le dea șoferilor multe bătăi de cap.
Potrivit șefului Direcției Control Metrologic din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Andrian Bunduc, de cele mai multe ori consumatorii aleg un service auto după recomandarea unor persoane, acolo unde se prestează servicii mai accesibile sau merg la cunoscuții lor care activează în acest domeniu.
Totuși, pentru a evita situațiile neplăcute, primul criteriu după care trebuie să se conducă șoferii a cărui autoturism necesită reparație este legalitatea activității agentului economic.
"Consumatorul trebuie să se asigure că agentul economic activează legal. Să dețină un panou informativ, unde vor fi puse spre vedere toate autorizațiile, iar tarifele trebuie afișate în mod vizibil și transparent pe panoul informativ", a subliniat Bunduc.
Specialistul spune că verificarea mașinii trebuie făcută în prezența consumatorului căruia trebuie să i se aducă la cunoștință suma spre plată pentru intervenția necesară. După ce consumatorul a fost informat și acceptă toate lucrările, agentul economic este în drept să le înceapă.
Mai mult decât atât, unii agenți economici folosesc piese de mâna a doua și le pun un preț echivalent cu cele noi. Astfel, în caz că a fost schimbată o piesă la mașină, agentul economic trebuie să arate piesa veche defectă și documentele noii piese montate.
"Sunt cazuri când consumatorii singuri insistă să le fie montată o piesă mai veche. În acest caz, ei singuri își asumă unele riscuri, însă aceasta este alegerea lor", a subliniat Bunduc.
De menționat că după efectuarea lucrărilor, agentul economic trebuie să emită un certificat de garanție pe un termen de cel puțin 6 luni pentru serviciul pe care l-a prestat.