Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Combustibilul i-a defectat mașina: O benzinărie a plătit amendă de un milion de lei

© Sputnik / OsmatescoAndrian Bunduc
Andrian Bunduc - Sputnik Moldova
Abonare
Calitatea combustibilului este un factor determinant în mentenanța mașinii. Alimentarea regulată cu un combustibil de calitate inferioară poate provoca defectări a autovehiculului, respectiv cheltuieli mari pentru reparație.
Combustibilul i-a stricat mașina: O benzinărie a plătit amendă de un milion de lei

Potrivit șefului Direcției Control Metrologic din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Andrian Bunduc, în ultimi trei ani, în Moldova, au fost aplicate trei amenzi pentru agenții economici care vând combustibil de calitate inferioară. Cea mai mare amendă a constituit suma de un milion de lei.

Totul s-a depistat atunci când motorul unei mașini s-a defectat după ce proprietarul a alimentat vehiculul la o benzinărie din Capitală. Bărbatul s-a adresat la Agenția pentru Protecția Consumatorului, care printr-o procedură legală a desfășurat o anchetă de serviciu prin care a depistat că în loc de marca solicitată, bărbatului i-a fost livrat alt tip de combustibil.

"În urma controlului efectuat s-a depistat că rețeaua respectivă nu are certificat de conformitate pe marca solicitată de consumator. Atunci a fost pusă o amendă pe întregul lot de combustibil care a constituit un milion de lei", a menționat Andrian Bunduc.

Totodată, Andrian Bunduc a precizat că, dacă șoferul observă careva schimbări negative în urma alimentării mașinii, acesta trebuie să se adreseze în primul rând agentului economic. La rândul său, acesta trebuie să prezinte dovezi că combustibilul este de calitate, iar după caz consumatorul se poate adresa la un service auto pentru a remedia deficiențele apărute.

"Ulterior, șoferul se poate adresa la Agenția pentru Protecția Consumatorilor cu rezultatele prezentate de către agentul economic și rezultatele efectuate la service. APC va decide fie să amendeze agentul economic, fie să reprezinte interesele consumatorului ca accesoriu intervenient în instanța de judecată", a explicat Bunduc.

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, îndeamnă toți consumatorii să solicite bonul de casă și să fie precauți atunci când procură produse petroliere de la stațiile de alimentare.

Sputnik Moldova a inițiat o campanie de protejare și informare a consumatorilor împreună cu Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. În fiecare zi de miercuri, sunt puse în discuție cazuri concrete în care consumatorii sunt informați privind acțiunile pe care trebuie să le întreprindă în cazul în care i-au fost încălcate drepturile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0