Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce joc face Filat: O critică pe Sandu și îl laudă pe Năstase – Cui prodest?

© Sputnik / Miroslav RotariVlad Filat
Vlad Filat - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul premier Vladimir Filat, scos de curând de după gratii, unde a fost trimis pentru fapte de corupție, a ieșit la rampă împărțind calificative liderilor politici de la Chișinău.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. În cadrul unei emisiuni realizată de o televiziune locală ce este apropiată Platformei DA și liderului acesteia, Andrei Năstase, întrebat dacă va candida sau nu la alegerile prezidențiale din toamnă, Vladimir Filat ne-a asigurat că nu va face acest lucru.

Исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Societate
Guvernul a aprobat anularea legii în baza căreia a fost eliberat Vlad Filat: Ce umează
Dar asta nu înseamnă că nu va urmări cu atenție procesul electoral, lucru pe care l-a și făcut chiar în cadrul acelei emisiuni.

Și anume, fostul fondator al PLDM a spus discret, dar hotărât că cel care ar putea să-l învingă pe Igor Dodon în alegerile prezidențiale este nu Maia Sandu, cum crede, cel puțin, o parte a societății, ci Andrei Năstase.

"Eu i-aș sfătui pe toți să fie foarte și foarte raționali. Asta ar însemna că ambițiile și declarațiile așa mai picante să fie lăsate mai pe urmă. […] Trebuie să înțeleagă că, dacă se dorește cu adevărat ca în alegerile prezidențiale candidatul de centru-dreapta să învingă, atunci acest candidat trebuie să aibă capacitatea ca să acumuleze voturile necesare în turul doi, să devină președinte", a spus el.

Întrebat dacă are această capacitate Maia Sandu, el a dat de înțeles că nu, dar a sugerat că această capacitate o are Andrei Năstase.

"Nu sunt eu care trebuie să spună acest lucru. Doar că eu am să spun ceva. Dacă în 2016 candidat la prezidențiale era Andrei Năstase, domnul Năstase era președinte. Această idee de candidat unic, susținut de către toate partidele, este singura soluție care poate să ducă la victorie în turul doi", a declarat Filat.

Deci Vladimir Filat se implică în râca dintre Sandu și Năstase favorizându-l pe liderul Platformei. Asta poate să însemne un singur lucru: el are scopul sau poate misiunea (asta vom vedea mai târziu) să reducă șansele de victorie a Maia Sandu.

Люди в городе - Sputnik Moldova
Societate
Sondaj: Politicianul care poate deveni președinte al Moldovei în 2020
Imediat după difuzarea acestei emisiuni, Ilan Șor a declarat că "Filat a fost eliberat din închisoare pentru a distruge partidul Maiei Sandu și a-i aduce voturi lui Dodon". Mie mi se pare nițel exagerat rolul atribuit de Șor lui Filat și, mai ales, este greu de crezut că președintele Igor Dodon ar fi recurs la serviciile lui Filat. De ce ar fi făcut acest lucru care comportă riscuri sporite, cel puțin, de imagine, dacă și așa Dodon se află mult înaintea Maiei Sandu în preferințele electoratului. Dodon nu are cum să piardă alegerile din toamnă. Maia Sandu ar putea să câștige prezidențialele doar dacă președintele Igor Dodon sau, în general, actuala guvernare vor comite o greșeală majoră, nu contează care, dar una cu adevărat mare, iar Maia Sandu va avea capacitatea să o exploateze. Altfel, se va repeta situația din 2016, doar că de data asta diferența dintre voturile luate de Dodon și Sandu nu va fi de doar vreo două procente, ci mult mai mare, desigur în favoarea lui Dodon.

Fluxul de știri
0