Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sondaj: Politicianul care poate deveni președinte al Moldovei în 2020

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Igor Dodon, Maia Sandu și Pavel Filip sunt preferații cetățenilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, conform unui nou studiu sociologic. Favorit într-un eventual scrutin parlamentar este Partidul Socialiștilor.

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. Președintele Igor Dodon este politicianul creditat cu cea mai mare încredere de către cetățeni – 35,6%, potrivit unui sondaj efectuat de Asociația Sociologilor și Demografilor, ale cărui rezultate au fost prezentate joi, 16 ianuarie, într-o conferință de presă.

Roman Mihăeș - Sputnik Moldova
Expert: Andrei Năstase vrea să-i blocheze Maiei Sandu accesul la Președinție

Ex-premierul Maia Sandu ocupă poziția a doua, cu 20,4%, iar primarul Ion Ceban se află pe locul trei, 10,7%.

Întrebarea la care au răspuns participanții la sondaj a fost formulată astfel: „Care este personalitatea politică din Republica Moldova în care Dvs. aveți încredere mai mare decât în celelalte?”.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidențiale prin vot direct, 34,8% dintre participanții la sondaj l-ar alege pe Igor Dodon. Întrebarea a fost deschisă, iar participanții la sondaj au oferit un singur răspuns.

Pentru Maia Sandu, clasată pe locul 2, au spus că ar vota 20,2% dintre participanții la studiu. Pe locul 3 s-a clasat Pavel Filip, cu 7,5%, pe locul 4 – Andrei Năstase, cu 6,1%, pe locul 5 – Renato Usatîi, cu 2,6%, pe locul 6 – Ilan Șor, cu 1,9%, pe locul 7 – Octavian Țîcu, cu 1,5%, pe locul 8 – Vladimir Voronin, cu 1,3%, pe locul 9 – Vlad Filat, cu 0,7%.

Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, pentru Partidul Socialiștilor (PSRM) s-au declarat dispuși să voteze 44% dintre participanții la sondaj.

Vlad Plahotniuc - Sputnik Moldova
În ce țară se poate refugia Vlad Plahotniuc după interdicția SUA – expert politic

Pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) – 21%, pentru Partidul Democrat (PDM) – 10%, pentru Partidul Politic Platforma „DA” - peste 6%.

Sondajul a fost efectuat în perioada 2-13 ianuarie 2020, pe un eșantion reprezentativ de 1.189 de persoane, din 83 de localități, cu o marjă de eroare de +/- 3%.

În conferința de presă, reprezentanții Asociației Sociologilor și Demografilor au declarat că au desfășurat sondajul cu resurse financiare proprii.

Fluxul de știri
0