Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vârsta limită de încadrare în serviciul militar prin contract va fi majorată - Detalii

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentul a aprobat astăzi în prima lectură proiectul de lege care presupune schimbarea vârstei limită de încadrare în serviciul militar prin contract.

CHIȘINĂU, 13 feb - Sputnik. Vârsta limită de încadrare în serviciul militar prin contract va fi majorată. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, în ședința plenară de astăzi (13 februarie) un proiect de modificare a legislației în domeniu. Astfel, se extinde vârsta persoanelor care pot fi încadrate în Armata Națională până la 60 de ani. Acum vârsta este 45 ani.

Принятие присяги в Кишиневе - Sputnik Moldova
Societate
Peste 1200 de tineri vor fi încorporați, în această toamnă, în armată

Astfel, în scopul completării Forțelor Armate cu cetățeni cu specialități deficitare, la decizia conducătorului structurii militare, vârsta-limită de încadrare în serviciul militar prin contract poate fi majorată, dar nu mai mult de vârsta-limită de aflare în serviciul militar prin contract. Această prevedere va putea fi aplicată o singură dată pe timpul îndeplinirii serviciului militar.

Totodată, urmează să fie abrogat articolul din Legea cu privire la statutul militarilor care prevede că vârsta-limită de încadrare în serviciul militar prin contract poate fi prelungită până la 5 ani, la decizia conducătorului structurii militare.

3 septembrie - Ziua Armatei Naționale - Sputnik Moldova
Societate
Unii militari vor sări în sus de bucurie: Ce le-a pregătit Ministerul Apărării – Video

”Limitarea respectivă defavorizează structurile militare în raport cu alte structuri, precum și ridică semn de întrebare referitor la accesul echitabil al cetățenilor la angajare. Din informațiile existente constatăm că nivelul de completare a structurilor militare este scăzut comparativ cu cel al altor instituții de stat din domeniile securității naționale, ordinii publice și a justiției. Una din cauze este că cetățenii care au îndeplinit serviciul militar prin contract și care au plecat din structurile militare în perioadele anterioare nu pot fi încadrați deoarece au atins vârsta-limită de 45 de ani”, este scris în nota informativă a proiectului de lege.

Inițiativa i-a nemulțumit pe deputații din partea fracțiunii PAS. Sergiu Litvinenco crede că acest proiect ridică foarte multe semne de întrebare.

”Un proiect cu multe semne de întrebare (ca să nu spun că este foarte dubios) a fost votat astăzi de guvernarea PD-PSRM (proiectul nr.114 din 10.07.2019) – se extinde vârsta persoanelor care pot fi încadrate în Armata Națională în specialități ”deficitare” până la 60 de ani. Acum vârsta este 45 ani. Asta înseamnă că persoane care au, de exemplu, 59 de ani, pot fi încadrate în funcții din sistemul Ministerul Apărării cum ar fi ”Comandant escadrilă de avioane” sau ”Comandant navă aeriană””, a scris Litvinenco. 

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați PSRM – Vasile Bolea, Oleg Savva, Adrian Lebedinschi, precum și ex-deputatul Victor Gaiciuc, în prezent, Ministru al apărării. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege urmează a fi votat de Parlament și în lectura a doua.

Fluxul de știri
0