Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Începe reparația subteranelor din Chișinău: Când vom avea pasaje curate

© Photo : Primăria Municipiului ChişinăuReconstrucţia trecerii subterane din preajma CC „MallDova” şi Spitalul Clinic Municipal nr. 1
Reconstrucţia trecerii subterane din preajma CC „MallDova” şi Spitalul Clinic Municipal nr. 1 - Sputnik Moldova
Abonare
Peste patru ani, subteranele din Chișinău ar putea arăta cu totul altfel. Asta dacă promisiunile primarului Chișinăului vor prinde contur.

CHIȘINĂU, 11 feb – Sputnik. Procesul de reabilitare a subteranelor din Chișinău începe astăzi. Prima acțiune în acest este semnarea dispoziției de preavizare privind eliberarea spațiilor de pe teritoriul subteranelor din municipiu.

Многоэтажный жилой дом - Sputnik Moldova
Societate
Ce se va întâmpla cu anexele construite ilegal de locatarii blocurilor: Anunțul lui Ceban

Declarația a fost făcută de primarul Capitalei, Ion Ceban, după ce a inspectat pasajul subteran de la intersecția străzii Ismail cu bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt. Potrivit edilului-șef, în Chișinău sunt 22 de subterane - toate într-o stare deplorabilă. În majoritatea dintre ele își desfășoară activitatea mai mulți agenți economici, iar o parte dintre ei nu-și îndeplinesc obligațiunile privind achitarea plăților pentru închirierea spațiilor.

„Peste 80% din cei care închiriază sau întârzie cu plata, sau nu achită deloc. Numai în această subterană este un agent economic cu o datorie de 13 milioane de lei”, a declarat pentru presă Ion Ceban.

Primarul a spus că încă din 2016 există o decizie a Curții Supreme de Justiție care îl obligă pe agentul economic plătească datoria față de municipalitate. Acum el este dator Primăriei cu 19 milioane de lei.

Garaj - Sputnik Moldova
Societate
Ultimatum de la Ceban pentru pretori: Ce trebuie să facă în timp de o săptămână

Problema datoriilor, spune Ion Ceban, este și a juriștilor din cadrul Primăriei, care tardiv au acționat în judecată. În aceste condiții, suma datoriilor care ar putea ajunge în bugetul municipalității nu va fi mai mare de două milioane de lei.

Primarul Chișinăului spune că majoritatea pasajelor vor fi reconstruite în baza parteneriatelor publice-private.

„Vorbesc de un termen mai mic de patru ani, cum anunțasem anterior și mai mult decât cinci subterane renovate într-un an. Îi atenționăm pe toți cei care și-au bătut joc de Primărie și de locuitorii orașului doar pentru a face bani, să se care benevol din aceste spații”, a mai spus Ion Ceban.

Potrivit estimărilor, doar pentru reconstrucția pasajului subteran de la intersecția străzii Ismail cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt este nevoie de un milion de euro.

Fluxul de știri
0