Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Populația Republicii Moldova, mai mică decât numărul turiștilor care ne vizitează anual

Abonare
Cum se dezvoltă turismul din Republica Moldova și care sunt prioritățile pentru 2020 în acest domeniu au constituit subiectele de bază ale conferinței de presă „Moldova - Perspectivele dezvoltării turismului pentru 2020”, organizată de Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 11 feb – Sputnik. Brandurile turistice naționale vor fi introduse în portofoliul organizațiilor internaționale de promovare a industriei turismului. Anunțul a fost făcut public de președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova(APIT), Sergiu Manea, în cadrul conferinței de presă „Moldova - Perspectivele dezvoltării turismului pentru 2020”, organizată de Sputnik Moldova.

Potrivit lui Manea, Republica Moldova se va alinia organizațiilor de turism din întreaga lume, cum ar fi Asociația Europeană a Operatorilor de Turism, care include peste 27 de țări, Asociația Operatorilor de Turism din Statele Unite ale Americii, Asociația Operatorilor de Turism din Federația Rusă, din Asia și Oceanul Pacific, dar și alte asociații cu impact semnificativ în promovarea acestei industrii.

Vasile Goian - Sputnik Moldova
Turismul sportiv din Moldova, în plină ascensiune: Iată ce-i atrage pe turiști

„Pentru anul 2020, Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova a început negocierile și stabilirea relațiilor pentru a se alătura ca membri și parteneri asociațiilor de turism internaționale și regionale”, a precizat Sergiu Manea.

Președintele APIT mai spune că atribuirea pentru Republica Moldova a statutului de membru al acestor asociații va oferi industriei turismului recunoaștere apreciată ca destinație turistică unică și de importanță mondială, un flux turistic străin în continuă creștere, dar și posibilitatea de a atrage investitori din domeniul turismului, inclusiv în economia națională.

Consultantul principal al Secției Reglementarea Mediului de Afaceri și IMM al Ministerului Economiei și Infrastructurii Victor Ciobanu a declarat că Republica Moldova depune efort pentru promovarea turismului, iar în ultima perioadă de timp țara noastră a devenit tot mai vizibilă în plan internațional.

„A crescut numărul de vizitatori ai Republicii Moldova. Dacă în 2011 am avut 2,2 milioane de cetățeni străini care au vizitat țara noastră, în 2018 numărul acestora a crescut până la 4,3 milioane de vizitatori străini”, a precizat Ciobanu.  

Cel mai mare număr de vizitatori, 51 la sută, sunt cei care s-au aflat pe teritoriul țării timp de o zi. Restul, 49% din vizitatorii străini, au folosit serviciile de turism din țara noastră mai multe de o zi, astfel generând un flux monetar intern. Totodată, Victor Ciobanu a vorbit și de importanța turismului intern.

Правительство Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
O putere regională devine partener strategic al Moldovei: Vezi despre cine este vorba

„În acest sens, Republica Moldova, în special Ministerul Economiei și Infrastructurii cu suportul partenerilor de dezvoltare a elaborat Cartea Albă pentru Reforma Cadrului Normativ – Regulatoriu al Industriei Turismului” în care a venit cu recomandări pentru a facilita activitatea mediului de afaceri și în acest fel să stimulăm turismul intern”, a specificat Ciobanu.

În context, specialistul spune că a fost înaintat Guvernului un proiect de lege în care este inclusă și prevederea ce ține de acordarea posibilității Casei Rurale și a ghizilor de turism de a activa în baza patentei de întreprinzător.

„Două treimi din unitățile de cazare sunt amplasate în municipiul Chișinău. În raioane, numărul spațiilor de cazare este mic. Avem două raioane în care nu există nici o unitate de acest gen. Iată de ce avem nevoie de spații de cazare anume în teritorii, pentru a stimula vizitele de durată în teritorii”, a mai spus Ciobanu.

Industria turismului din Republica Moldova este la un nivel de absorbție oaspeților, încă destul de jos. De această părere este președintele Asociației de Dezvoltare a Turismului în Republica Moldova, Viorel Miron.

Moldova Business Week – 2019 - Sputnik Moldova
Moldova Business Week 2019: La eveniment participă peste 1000 de investitori - Video

„Din acest număr impresionant de vizitatori, de peste 4,3 milioane de oameni, doar o mică parte de aproximativ 100 de mii se opresc în hotelurile de la noi. Asta înseamnă că gradul de conversie a potențialului de consumatori și participanți la consumul turistic este încă destul de mic”, a menționat Viorel Miron.

Președintele Asociației de Dezvoltare a Turismului spune că deși se observă o reanimare a autorităților publice locale, care împreună cu organizațiile neguvernamentale din domeniu, încearcă să găsească diferite forme de a atrage proiecte de dezvoltare a turismului, nu este suficient.

Potrivit experților participanți la conferința de presă „Moldova - Perspectivele dezvoltării turismului pentru 2020”, organizată de Sputnik Moldova, turismul este una dintre prioritățile Guvernului în efortul de dezvoltare a economiei Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0