Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

O putere regională devine partener strategic al Moldovei: Vezi despre cine este vorba

© Sputnik / Miroslav RotariПравительство Республики Молдова
Правительство Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova își consolidează relațiile cu una dintre cele mai importante puteri regionale. Președintele Igor Dodon și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au punctat prioritățile parteneriatului strategic între Republica Moldova și Turcia.

CHIȘINĂU, 31 dec – Sputnik. Republica Moldova și Turcia trec la un nou nivel de colaborare. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, după întrevederea oficială cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Relațiile dintre Moldova și Turcia, la nivel de parteneriat strategic

Igor Dodon și Recep Tayyip Erdogan au prezidat prima ședință a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt între Republica Moldova și Republica Turcia. În cadrul reunii au fost puse pe tapet domeniile de colaborare între Turcia și Republica Moldova. Punctele strategice de colaborare vizează domeniul politic, militar, securitate, economic, comercial, energetic, transporturi, agricultură, turism, sănătate, cultură, știință și umanitar.

”Având în vedere faptul că Turcia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali și de investiții ai Republicii Moldova, clasând-se pe locul 6, după valoarea capitalului investit și pe locul 7, după valoarea volumului schimburilor comerciale, am convenit să organizăm la Ankara următoarea ședință a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare comercial-economică moldo-turcă”, a mai adăugat președintele pe pagina sa de Facebook.

În cadrul vizitei oficiale a fost găsit un consens și semnate patru Acorduri interguvernamentale care prevăd
- conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere;
- formarea și instruirea personalului din organele de drept;
- transportul internațional combinat de mărfuri;
- instituirea reciprocă a centrelor culturale.

Cooperarea economică moldo-turcă, în ascensiune

Președintele a constatat cu satisfacție caracterul ascendent al relațiilor moldo-turce în domeniul economic. ”Astfel, în perioada ianuarie-octombrie 2019, volumul comerțului bilateral a crescut cu 136 milioane de dolari SUA sau cu aproximativ 40 la sută comparativ cu perioada similară din anul 2018”, a mai menționat Dodon. 

Permis de conducere - Sputnik Moldova
Societate
Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Turcia

Președintele a mai subliniat că exporturile mărfurilor din Moldova pe piața turcă s-au majorat cu 87 de milioane de dolari SUA, ceea ce reprezintă o creștere de 2,2 ori, în comparație cu perioada analogică a anului precedent. Ponderea exporturilor din Moldova către Turcia în totalul exporturilor a crescut de la 3,23 procente la 6,91 la sută.

El a comunicat că a pledat pentru valorificarea la justa valoare a potențialului de colaborare în astfel de domenii precum: comercial-economic, investițional, protecția consumătorilor, industrial, dezvoltarea IMM-urilor, energetic, transport, planificarea urbană și teritorială, agricol și protecția mediului, turism etc.

”Am încurajat participarea companiilor turcești în proiectele investiționale de amploare pe care planificăm să le realizăm pe parcursul anului viitor în domeniul modernizării infrastructurii drumurilor”, a mai scris Dodon.

Turcia a ratificat acordul de protecție socială reciprocă

În cadrul vizitei oficiale întreprinse în Turcia, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întreținut și cu președintele Marii Adunări Naționale, Mustafa Șentop, cu care a discutat despre interesul pentru consolidarea cooperării interparlamentare moldo-turce în cadrul organizațiilor internaționale, precum și în combaterea terorismului internațional. Șeful statului spune că a pledat și pentru intensificarea schimbului de vizite între ambele Legislative, atât la nivelul conducerii, cât și la nivelul grupurilor parlamentare de prietenie și al comisiilor parlamentare. Discuțiile au avut loc în cadrul vizitei oficiale pe care a întreprins-o la Ankara președintele Igor Dodon, împreună cu premierul Chicu, bașkanul Irina Vlah și un grup de miniștri.

Fluxul de știri
0