Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

”Ucigașul invizibil” – câți oameni mor în Moldova din această cauză

© Sputnik / Miroslav RotariПроисшествия
Происшествия - Sputnik Moldova
Abonare
Chiar dacă specialiștii atenționează în fiecare an asupra acestui pericol major pentru viață, numărul persoanelor care au de suferit rămâne la fel de mare.

CHIȘINĂU, 9 feb – Sputnik. ”Ucigașul invizibil”, și vorbim de monoxidul de carbon, duce la o înrăutățire rapidă a stării de sănătate, provocând o intoxicare gravă a organismului. Specialiștii atenționează că, anual, în Moldova în jur de 12 persoane își pierd viața din această cauză, iar 350 ajung la spital cu intoxicație.

”Pe parcursul anului 2019, în țară, au fost înregistrate circa 300 de cazuri de intoxicație cu CO, inclusiv 125 cazuri în rândul copiilor”, potrivit datelor prezentate într-un raport al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

Дым, архивное фото - Sputnik Moldova
Societate
Detectoare de fum în toată țara: Vezi ce se întâmplă
Monoxidul de carbon este un gaz extrem de toxic fără culoare, miros, gust, mai puțin dens decât aerul. Acesta rezultă din oxidarea incompletă a compușilor ce conțin carbon în timpul procesului de ardere.

Riscul de a fi expus la monoxidul de carbon crește considerabil în cazul în care sistemele de încălzire din locuinţe (aragazuri, sobe, şemineuri etc.) sunt defecte sau sunt prost întreținute, le lipsește sau este instalat prost coșul de evacuare. De asemenea, intoxicarea este posibilă dacă aceste sisteme funcționează mai mult de două ore fără aerisire periodică a încăperii.

Expunerea îndelungată la monoxidul de carbon duce la înrăutățirea rapidă a stării de sănătate a omului, provocând o intoxicare gravă.

Care simptomele de intoxicaţie:

  1. la expunere redusă: dureri de cap, ameţeli;
  2. la expunere medie: dureri de cap persistente, ameţeli, somnolenţă, vomă, puls accelerat, reacție încetinită şi probleme de concentrare a atenţiei;
  3. la expunere îndelungată: convulsii, comă, deces.

Potrivit unor studii, 30 la sută din numărul de persoane cu intoxicații severe cu CO decedează, iar 11% din supraviețuitori au tulburări neurologice. O treime prezintă tulburări de personalitate.

Primul ajutor în caz de intoxicare cu monoxid de carbon:

scoaterea persoanei din camera în care există acumulare de CO;
aerisirea imediată a încăperii;
apelarea după ajutor la numărul unic de urgență 112;
efectuarea respiraţiei artificiale
Specialiștii atenționează că toate aparatele de încălzire trebuie verificate anual, trebuie să existe și să funcționeze dispozitivele de aerisire pentru îndepărtarea gazele acumulate în spațiile închise sau să se facă aerisirea periodică a încăperilor.

Totodată, ANSP recomandă utilizarea cu maximă prudență a sobelor, verificarea periodică a instalațiilor de încălzire, instalarea sistemelor de detectare a fumului și gazului.

Fluxul de știri
0