În mare parte, persoana care are această calitate are înțelepciunea pe care a format-o pe parcursul vieții sale din cărți sau din propriile experiențe.
"Omul erudit este un om citit. Atunci când lecturăm, avem șansa de a interioriza modele, cunoștințe care ne fac să acționăm diferit decât am făcut-o anterior, să fim mai înțelepți și productivi. Ne naștem cu diferite predispoziții biologice, dar dacă pe parcursul vieții nu le dezvoltăm prin anumite metode, mijloace și strategii, atunci nu ajungem la calitatea de om erudit. Predispoziția genetică nu înseamnă încă nimic. Omul trebuie să aibă capacitatea de a lucra asupra sa", a explicat psihologul Zinaida Gribincea.
Potrivit spuselor sale, de regulă, oamenii preferă să se afle în compania unor persoane erudite, întrucât acestea posedă niște calități atractive. Acest lucru însă nu înseamnă că erudiții îşi propun să iasă în evidență. De fapt, acesta este felul lor de a fi.
"În comunicare cu erudiții tindem să credem că ei știu tot și pot răspunde la orice întrebare. Se remarcă prin carismă, au un tonus energetic deosebit, indiferent de situația în care se află. Ei se remarcă printr-un nivel de dezvoltare intelectuală destul de înalt, cu toate că nu încearcă să iasă în evidență și vorbesc mai puțin", a remarcat Gribincea.
Psihologul afirmă că fiecare persoană ar putea deveni erudită dacă ar folosi toate posibilitățile pe care le are, dacă nu-i va permite lenei să preia controlul asupra sa și va munci zi de zi pentru a-și dezvolta potențialul.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.