Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pot fi confiscate maşinilor şoferilor prinşi beţi la volan? Ce spune un cunoscut jurist

© Photo : Facebook / Inspectoratul Național de Patrulare al IGPInspector al Inspectoratului Național de Patrulare al IGP
Inspector al Inspectoratului Național de Patrulare al IGP - Sputnik Moldova
Abonare
Doctorul în drept internaţional Nicolae Osmochescu a comentat pentru Sputnik Moldova intenţia autorităţilor de a înăspri sancţiunile pentru şoferii care urcă beţi la volan.

CHIŞINĂU, 9 feb - Sputnik. Șeful Inspectoratului Național de Patrulare, Victor Manole, a declarat în cadrul unei emisiuni la Sputnik Moldova că un proiectul de lege care ar face posibilă confiscarea mașinii în cazul în care conducătorii auto este prins băut la volan se află în curs de avizare.

Victor Manole - Sputnik Moldova
Șoferii trebuie să știe asta: Cine îți poate suspenda permisul de conducere

Înăsprirea sancţiunilor  pentru şoferii care urcă în stare de ebrietate la volan este o măsură necesară probabil, însă cât de legală este iniţiativa de a confisca mijlocul de transport, dacă ţinem cont de faptul că maşina este o proprietate privată. Ce crede Juristul Nicolae Osmochescu despre acest lucru.

„Eu sunt adeptul înăspririi pedepselor, în aspectul responsabilităţi materiale (amendă), ca una dintre formele ce ar putea reduce procentul încălcărilor comise de automobilişti. În afară de aceasta, ar avea sens privarea de dreptul de a conduce, pentru o anumită perioadă sau pentru totdeauna”, a menţionat Osmochescu.

În ceea ce ţine de măsura confiscării automobilului, chestiunea este mult mai complicată, deoarece este atins dreptul la proprietate, a declarat juristul.

„Cred că această idee nu are perspective legislative. Dreptul la proprietate privată este reglementat clar în Constituţia noastră şi nimeni, în afară de judecată, nu este în drept să se ocupe de confiscare. Şi nici chiar instanţa nu poate adopta o astfel de măsură în unele cazuri strict reglementate”, a explicat Osmochescu.

În afară de aceasta, a adăugat expertul, există Convenţia Europeană care protejează dreptul la proprietate privată. Şi au fost cazuri când autorităţile noastre au fost recunoscute vinovate de nerespectarea dreptului la proprietate al cetăţenilor Republicii Moldova. Astfel că Ministerul Afacerilor Interne ar trebui să se gândească la alte metode de sancţionare pe care să le aplice împotriva şoferilor băuţi.

Pe parcursul anului 2019, în pofida modificărilor operate la Codul Contravențional și Codul Penal cu referire la conducerea mijloacelor de transport în stare de ebrietate, au fost depistați 5532 de șoferi care au urcat băuți la volan.

Fluxul de știri
0