Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldoveanul anului 2019: Un sondaj care reflectă realitatea în care trăim

© Sputnik / Rodion ProcaAndrei Ciobanu
Andrei Ciobanu - Sputnik Moldova
Abonare
Cât sport se face în Moldova? Care sunt "obiceiurile de utilizare a Internetului printre moldoveni"? Câte procente din populația țării sortează gunoiul? Acestea dar și alte aspecte au fost analizate într-un sondaj realizat de „Magenta Consulting”.
Moldoveanul anului 2019: Un sondaj care reflectă realitatea în care trăim

„Magenta Consulting” a efectuat mai multe sondaje sociologice în care au fost cercetate preferințele moldovenilor în anul 2019, subiecte de interes general și multe alte aspecte legate de evenimentele ce au avut loc în anul precedent.

Analizând situația demografică în Republica Moldova, Magenta Consulting a constatat că populația țării tinde să scadă, deși se pare că "am pierdut poziția cu cea mai rapidă scădere a populație, întâietatea aparținând Bulgariei", informează „Magenta Consulting”.

"Conform recensământului ajustat din 2014, populația țării constituie 2 998 235. În Moldova avem mai multe femei decât bărbați: 52% femei și 48% bărbați. 62 la sută din numărul populației locuiește în orașe", a declarat pentru Sputnik expertul în Cercetări, Consultanță și Strategie Marketing, Andrei Ciobanu.

Potrivit datelor prezentate de companie, în Moldova oamenii nu preferă să comande haine online, nu joacă video games, 63% nu fac sport, iar 41% din adulții din Moldova declară că nu accesează deloc Internetul.

"8 din 10 moldoveni nu cumpără haine și încălțăminte online. Doar 20 la sută fac sport zilnic și doar 5 procente accesează jocurile pe calculator", a menționat Ciobanu.

De asemenea, sondajul arată că în anul 2011, 17% din populația urbană din Moldova separa gunoiul. În 2019, numărul acestora s-a mărit de patru ori - 72% dintre chișinăuieni obișnuiesc să sorteze gunoiul, 24% o fac cu fiecare tip de gunoi și 48% - parțial (unele sticle, cutii ș.a.).

Pe stradă - foto simbol - Sputnik Moldova
Societate
De unde cumpără moldovenii haine și încălțăminte: Un sondaj le dezvăluie preferințele

Potrivit sondajului, moldoveanul tradiționalist bea zilnic cafea, sărbătorește cu religiozitate Paștele (9 din 10 merg la biserică pentru a sfinți pasca și ouăle), serbează Ziua Copilului și 8 martie. O treime din Moldoveni citesc presa scrisă, preferă să meargă personal la magazin, unde, dacă e vorba de produsele alimentare, peste 50% citesc neapărat eticheta acestora sau măcar a unora dintre ele.

Mai mult, datele prezentate de către „Magenta Consulting” arată că 90% dintre moldoveni se consideră patrioți

„Datele demonstrează că, odată cu trecerea anilor, tendința de a se declara „cu siguranță patriot” crește. Astfel, în timp ce 53% dintre cetățenii din grupul de vârstă 18-29 de ani spun că sunt „cu siguranță patrioți”, 64% dintre persoanele cu vârsta între 30-49 de ani și 71% cu vârsta de peste 50 de ani pretind aceeași stare”, informează „Magenta Consulting”.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0