Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Agricultorii cer majorarea fondului de subvenționare: Vezi care ar fi suma

© Sputnik / OsmatescoVitalie Gorincioi
Vitalie Gorincioi - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Moldova- Fruct, Vitalie Gorincioi, spune că nu vede o problemă în faptul că fondul de subvenționare a agriculturii înregistrează restanțe de milioane. El declară că statul ar putea găsi resurse pentru a suplini acest fond cu încă 500 de milioane de lei.
Agricultorii cer majorarea fondului de subvenționare-Vezi la ce sumă s-a ajuns

Potrivit Legii Bugetului de Stat pentru 2020, fondul de subvenționare în agricultură este estimat la 1 miliard de lei, iar restanțele din anii precedenți se cifrează la peste 500 de milioane de lei.

Vitalie Gorincioi nu vede o problemă în faptul că în fondul de subvenționare pentru agricultură s-au acumulat aceste restanțe uriașe, iar AIPA, în opinia lui, nu are nici o vină.

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură împreună cu Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului au susținut o conferință de presă - Sputnik Moldova
Societate
S-a dat startul subvenționării pentru anul 2020: Câți bani le oferă statul agricultorilor

„În fiecare an se depun cereri pentru oferirea subvențiilor. Este vorba de aproximativ un miliard de lei, dar nu toate cererile au acoperire financiară, din cauza epuizării mijloacelor, așa încât ele se transferă pentru anul următor. La ora actuală avem aceste restanțe de aproximativ jumătate de miliard de lei. Nu cred că AIPA este de vină și nici Curtea de Conturi nu va găsi nereguli, pentru că AIPA doar execută acest buget și nu ia decizii”, a punctat Vitalie Gorincioi.

O soluție, spune el, ar fi majorarea fondului de subvenționare pentru agricultură la 1 miliard și 500 de milioane de lei, iar acești bani ar putea fi identificați.

De menționat că în 2019, conform datelor preliminare, AIPA a recepționat un număr record de 7505 dosare de solicitare a sprijinului financiar, pentru 4476 de producători agricoli unici, în valoare totală de peste 1 miliard de lei.

Fluxul de știri
0