Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

S-a dat startul subvenționării pentru anul 2020: Câți bani le oferă statul agricultorilor

© Photo : Facebook / AIPAAgenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură împreună cu Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului au susținut o conferință de presă
Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură împreună cu Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului au susținut o conferință de presă - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a dat startul campaniei de subvenționare pentru anul 2020.

CHIȘINĂU, 4 feb – Sputnik. Agricultorii din Republica Moldova pot depune cererile de subvenționare pentru anul 2020. Într-o conferință de presă, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a declarat că mijloacele Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural pentru anul 2020 constituie 1 miliard de lei.

Livezi, agricultură - Sputnik Moldova
Producătorii agricoli cer tot mai multe subvenții de la stat

Potrivit oficialului, o parte din aceste surse vor ajunge la producătorii agricoli care au solicitat subvenții în anul 2019. O altă parte din sumă constituie contribuția statului pentru Fondul Viei și Vinului și pentru subvenționarea în avans a proiectelor subvenționale. 

Directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Vadim Curmei, a declarat că în acest an, în premieră, producătorii agricoli vor putea depune dosarul de subvenționare online pentru următoarele măsuri:

  • stimularea investițiilor pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol convențional/ Non-Till și Mini-Till
  • stimularea creditării producătorilor agricoli de către băncile comerciale și instituțiile financiare nebancare
  • stimularea mecanismului de asigurare a riscurilor în agricultură.

Directorul AIPA a mai spus că acest modul va fi extins pentru a putea fi aplicat și în cazul celorlalte măsuri de sprijin.

Potrivit datelor prezentate la conferință, în anul 2019 AIPA a recepționat 7505 cereri de subvenționare în valoare de peste 1 miliard de lei. Din numărul total de beneficiari, 180 au primit subvenții pentru prima dată. 

Valoarea investițiilor efectuate de producătorii agricoli în 2019 constituie aproximativ 4 miliarde de lei. Acestea au generat peste 2500 de locuri de muncă noi.

Campania de solicitare a subvențiilor postinvestiționale pentru 2020 se va încheia în data de 31 octombrie.

Fluxul de știri
0