Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prognozele economiștilor: Vor crește sau nu prețurile la carburanți

© Sputnik / OsmatescoSergiu Ungureanu
Sergiu Ungureanu - Sputnik Moldova
Abonare
Prețurile la carburanți vor fi din nou plafonate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), așa cum a fost anterior. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Ion Chicu.
Prognozele economiștilor: Vor crește sau nu prețurile la carburanți

În cadrul raportului săptămânal prezentat de premierul Ion Chicu pe pagina sa de Facebook, acesta afirmă că revenirea la plafonarea de către ANRE a prețurilor la carburanți se datorează „analizei efectuate în cadrul Grupului guvernamental de monitorizare a prețurilor, instituit la recomandarea Președintelui țării”.

Национальное агентство по регулированию в энергетике - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Președintele Parlamentului s-a întâlnit cu directorul ANRE: Rugămintea lui Untilă

De menționat că, acum două săptămâni, mai multe benzinării au afișat prețuri majorate la carburanți, în medie cu 70 de bani pentru benzină și motorină, iar la gazul lichefiat - cu un leu. Potrivit economistului Sergiu Ungureanu, plafonarea de către ANRE a prețurilor la carburanți este în prezent cea mai bună soluție.

"Acum, cu această revenire la prețurile plafon, se încearcă de a îmbunătăți un pic situația. Totuși, cel mai bine ar fi să avem un mecanism de stat cu adevărat funcțional, iar dacă există anumite suspiciuni de creștere bruscă a prețurilor, care afectează întreaga economie, statul trebuie să aibă mecanisme de răspuns", a declarat pentru Sputnik Sergiu Ungureanu.

Economistul susține că prognozele privind prețul carburanților pentru 2020 nu sunt prea îmbucurătoare.

"Prețurile vor avea tendința de creștere. De mai multe ori s-a încercat efectuarea verificărilor privind mecanismele de formare a prețurilor carburanților pe piața Moldovei, însă în multe cazuri așa și nu s-a aflat nimic. Odată cu revenirea la mecanismul anterior, cei care afișează prețurile vor trebui să se consulte cu ANRE, iar aceasta va fi o barieră în a crește prețul neîntemeiat", a punctat Ungureanu.

Amintim că după aprobarea noii metodologii de către ANRE în martie 2019, petroliștii stabilesc individual prețurile de comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%. Anterior, prețurile plafon la benzină și motorină era stabilit odată la două săptămâni de Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică.

Fluxul de știri
0