Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

„E ciudat să condamni pentru intenții”. Moscova și-a apărat atribuțiile la APCE

© Sputnik / Доминик Бутен / Accesați arhiva multimediaЗимняя сессия ПАСЕ
Зимняя сессия ПАСЕ - Sputnik Moldova
Abonare
Moscova a reușit să apere drepturile delegației sale la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în ciuda scandalurilor provocate de delegațiile statelor baltice și Ucraina.

MOSCOVA, 30 ian – Sputnik, Galia Ibraghimova. Sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, unde a revenit delegația rusească, a început cu un scandal. Țările Baltice și Ucraina au propus limitarea atribuțiilor Moscovei, însă nu au reușit. De ce Consiliul Europei nu s-a lăsat atras într-o cursă, citiți într-o analiză publicată de RIA Novosti.

O procedură impredictibilă

Conflictul a fost provocat de discursul deputatului Lituaniei Emanuelis Zingeris. La deschiderea ședinței de la Strasbourg, acesta a propus revizuirea ordinii de lucru a delegațiilor naționale și limitarea atribuțiilor Rusiei. S-a găsit și un pretext: autoritățile ruse, afirmă Zingeris, nu respectă deciziile Curții Europene ale Drepturilor Omului (CEDO).

Cum Europa a denaturat rezoluția cu privire la libertatea presei - Sputnik Moldova
Video
Cum Europa a denaturat rezoluția cu privire la libertatea presei
Nu a tăcut nici delegația ucraineană. Îngrijorările Kievului au fost provocate de reforma constituțională lansată în Rusia. Deputatul partidului “Solidaritatea Europeană” Alexei Goncearenko consideră că propunerea lui Vladimir Putin de acordare a priorității legislației naționale în fața dreptului internațional ar reprezenta o amenințare. Dacă un astfel de amendament va fi introdus în legea fundamentală, atunci Moscova va refuza să respecte orice decizii ale CEDO, a presupus parlamentarul ucrainean.

Deputatul din Letonia Maria Golubeva s-a exprimat împotriva participării în delegația rusă a reprezentanților Crimeei, justificând că în Consiliul Europei peninsula este considerată în continuare un teritoriu ucrainean. Respectiv, sosirea reprezentanților Crimeei la Strasbourg este una nelegitimă. Golubeva s-a revoltat și de participarea locuitorilor Crimeei la alegerile federale și parlamentare, organizate pe teritoriul rusesc.

Pretențiile delegaților din statele baltice au fost adresate și comisiei de monitorizare, care va lua o decizie finală. Președintele APCE, Lilian Mori Pasquier, nu a exclus că unor delegații nu le vor fi prelungite atribuțiile. Însă a adăugat: “E o procedură foarte impredictibilă”.

Pretenții nejustificate

Șeful delegației ruse, vicepreședintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi, a declarat că parlamentarii vor părăsi sesiunea de iarnă în cazul în care vor urma niște măsuri de limitare a atribuțiilor Rusiei.

Rossiya Segodnya la APCE: Despre persecutarea jurnaliștilor, închisoare și încrederea în profesie - Sputnik Moldova
Video
Rossiya Segodnya, la APCE despre persecutarea jurnaliștilor
„Sper că majoritatea rațională nu va lua astfel de decizii”, a spus el.

Discuțiile despre modul în care amendamentele la Constituție vor influența executarea în Rusia a deciziilor CEDO sunt premature, potrivit lui Tolstoi.

“A acuza Rusia pentru amendamentele la legea fundamentală, care nici nu au fost înaintate, ci doar propuse spre dezbatere în spațiul public? E foarte straniu”, a menționat șeful delegației ruse.

Potrivit lui Tolstoi, prezența deputaților din Crimeea în componența delegației rusești este una legală, făcând trimitere la concluziile Comisiei de la Veneția, unde este confirmat acest drept.

“Nu văd niciun temei politic sau juridic pentru astfel de pretenții. Când nu există niciun motiv, se caută orice pretext”, a subliniat Tolstoi.

Cu punctul lui de vedere a căzut de acord și comisia de monitorizare a APCE. A doua zi după provocarea unui conflict de către Lituania și Letonia, toate atribuțiile Rusiei au fost confirmate în totalitate. Mai mult decât atât, Piotr Tolstoi a fost ales, cu o majoritate de voturi, vicepreședinte al APCE.

Pericolul de a rămâne fără contribuțiile rusești

Luând în considerație că participarea Rusiei la lucrările APCE a fost restabilită în deplinătate, delegații Dumei de Stat a mizat că nu vor urma noi restricționări ai activității. Primăvara anului trecut pentru restabilirea tuturor drepturilor Moscovei în lucrările organizației s-au pronunțat majoritatea delegațiilor naționale. Comisia de la Veneția a confirmat pentru APCE că divergențele legate de Crimeea și Donbas nu pot limita dreptul la vot.

Igor Dodon la Strasbourg - Sputnik Moldova
Politică
Ce a spus Igor Dodon despre problema transnistreană la Strasbourg – Foto
Delegația rusă a sosit la sesiunea de toamnă în componența deplină. Atunci ședința a coincis cu aniversarea a 70-a de la înființarea Consiliului Europei. Cu toate acestea evenimentele festive au fost umbrite de demersurile delegațiilor din Ucraina, Lituania, Estonia și Georgia, care au condamnat restabilirea dreptului la vot al Rusiei, emițând o declarație comună. Documentul a fost luat în considerație, însă nu a afectat în niciun fel atribuțiile Moscovei. În semn de protest, Kievul a refuzat să mai participe la sesiunea APCE.

Organizația nu și-a revizuit decizia și pentru că în iulie Rusia a transferat în contul Consiliului Europei toată cotizația de membru pentru anul 2019. Moscova a plătit cotizații pentru doi ani precedenți, chiar dacă nu a participat la lucrările APCE. Pentru o organizație care se confrunta cu o insuficiență de resurse financiare e o contribuție substanțială.

Din cauza absenței delegației ruse, APCE era nevoită să renunțe la câteva proiecte de infrastructură, conferințe și mese rotunde, au fost tăiate salariile angajaților. Au fost amânate și lucrările de reparație a sediului Consiliului Europei. Statele din Europa de Est și Ucraina de câteva ori au alocat o sumă care depășea cotizația de membru, însă acest lucru nu a ajutat în niciun fel organizația.

Dmitri Peskov, porte-parole du président russe - Sputnik Moldova
Rusia
Moscova a expediat propunerile de summit pentru cei 5 membri ai CS al ONU
Încălcarea statutului

„Pretențiile APCE față de Rusia sunt întotdeauna politizate. Unii au temeri când este vorba de modificarea Constituției Rusiei, chiar dacă în țară abia au început dezbateri pe acest subiect. În același timp, în constituțiile multor state, membre ale Consiliului Europei, se conțin prevederi ce statuează supremația legislației naționale. Spre exemplu, în Germania legea de ratificare a Convenției Europene a Drepturilor Omului are un statut federal. Adică, Constituția este superioară angajamentelor Berlinului în fața acestui document”, a declarat agenției RIA Novosti președintele comisiei Consiliului Federației pentru afaceri internaționale, Konstantin Kosaciov.

Kosaciov consideră că marele neajuns în activitatea APCE este că multe delegații nu intră în esența problemelor discutate și votează din inerție.

“Opiniile despre o țară sau o problemă se formează în multe delegații naționale sub influența a ceea ce ei citesc în presa locală. Reiese că ei reacționează mai des la mituri și simulările unor amenințări. E greu să-i convingi într-un subiect. Iată de ce soluționarea unor probleme politice importante devine captivă a acestei majorități gri din APCE”, consideră el.

Specialistul pentru dreptul internațional, profesorul Universității de Stat de Drept “Kutafin” Artur Gulasaryan a explicat agenției RIA Novosti că, potrivit normelor procedurale ale APCE, atribuțiile delegațiilor pot fi contestate doar în cazul în care acestea încalcă grav principiile Consiliului Europei.

“Statutul Consiliului Europei nu autorizează APCE să limiteze de sine stătător drepturile membrilor. Aici un rol cheie îl are Comitetul Miniștrilor Consiliului Europei. În afară de aceasta, este prevăzută o procedură de consultare a Comitetului Miniștrilor cu APCE. Este evident că limitarea atribuțiilor unor delegații naționale în mod unilateral reprezintă o încălcare gravă a statutului”, a explicat expertul în drept.

Fluxul de știri
0