Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon a anunțat la APCE cum va fi marcată aniversarea a 75-a a Victoriei la Chișinău

© Sputnik / Доминик Бутен / Accesați arhiva multimediaЗаседание ПАСЕ
Заседание ПАСЕ  - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon a rostit un discurs de la tribuna APCE, în care s-a referit și la două date aniversare: 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz și 75 de ani de la victoria URSS în cel de-al Doilea Război Mondial.

CHIȘINĂU, 29 ian – Sputnik. Președintele Igor Dodon a rostit miercuri, 29 ianuarie, un discurs în ședința plenară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Igor Dodon la Strasbourg - Sputnik Moldova
Politică
Ce a spus Igor Dodon despre problema transnistreană la Strasbourg – Foto

Președintele moldovean a menționat că în 2019 Consiliul Europei a aniversat 70 de ani de la creare, iar „în cazul Republicii Moldova, impactul apartenenței timp de 25 de ani la spațiul Consiliului Europei a constituit un pas important în consolidarea cauzei democrației”.

Șeful statului s-a referit la ultimele evoluții pe plan intern, inclusiv la reforma în Justiție. Igor Dodon a spus că cea mai mare amenințare la adresa securității Republicii Moldova este una internă – corupția, iar combaterea agestui flagel se află constant pe agenda Consiliului Suprem de Securitate (CSS), pe care-l prezidează.   

Șeful statului a vorbit și despre „politica externă echilibrată” a Republicii Moldova, relațiile interetnice și progresul în reglementarea diferendului transnistrean.

Alte două subiecte abordate de Igor Dodon în discursul său au fost Ziua comemorării victimelor Holocaustului și aniversarea a 75 de ani de la Victoria URSS în cel de-al Doilea Război Mondial, care va fi marcată pe 9 mai și în Republica Moldova.

„Orice manifestare a violenței pe criteriu de naționalitate este pe conștiința noastră colectivă”, a declarat Igor Dodon, relevând că pe 27 ianuarie „am aniversat cu toții 75 de ani de când Armata Roșie a eliberat lagărul de exterminare nazist, Auschwitz”.

„Țin să vă reamintesc astăzi că în acest an, pe 9 mai, marcăm o dată istorică importantă – aniversarea a 75-a a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. În Republica Moldova vor avea loc evenimente de anvergură, dedicate Zilei Victoriei, manifestări ce vor contribui la consolidarea unității naționale, vor ajuta societatea să se unească, să trăiască împreună, în prietenie și să muncească întru binele oamenilor, pentru pace și dreptate”, a declarat Igor Dodon.

Președintele moldovean și-a exprimat speranța că „această dată importantă - 9 mai - este celebrată și în alte țări care au trecut prin acel război cumplit”.

Mitingul de comemorare a victimelor Holocaustului - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon a depus flori la Memorialul victimelor fascismului
În 2020, și Organizația Națiunilor Unite (ONU) împlinește 75 de ani. Igor Dodon a menționat că ONU este „cea mai importantă organizație internațională din lume”, care și-a asumat „grija de a menține toleranța și pacea pe întreg mapamondul”.

„Fie ca aceste date aniversare să ne amintească mereu că binele are nevoie să fie apărat de noi”, a îndemnat președintele Republicii Moldova de la tribuna Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Aflat în vizită la Strasbourg, până la rostirea discursului, Igor Dodon a avut întrevederi cu președintele APCE, Hendrik Daems, cu Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, cu Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović.

Fluxul de știri
0