Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultimele date despre coronavirusul din China: Măsuri de combatere

© Sputnik / Александр Кряжев / Trecere la banca de fotografiiУсиление санитарно-карантинного контроля в аэропортах
Усиление санитарно-карантинного контроля в аэропортах - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Numărul deceselor provocate de coronavirusul din China a ajuns miercuri la 132, iar numărul celor infestați la 6000. Statele lumii iau măsuri de prevenire și limitare a răspândirii epidemiei.

CHIȘINĂU, 29 ian - Sputnik. Japonia și-a extras cu avionul cetățenii din Wuhan, unde este epicentrul epidemiei cu coronavirus de tip nou. O aeronavă cu 206 cetățeni japonezi evacuați din Wuhan au ajuns la Tokyo cu patru pasageri prezentând simptome precum febră sau tuse.

Человек в маске смотрит на модель коронавируса SARS в мэрии в Тайбэе - Sputnik Moldova
Societate
Doi moldoveni blocați în orașul chinez infectat de coronavirus: Ce face MAEIE

Statele Unite și-a luat și ea cetățenii din Wuhan pe calea aerului, iar între timp și alte state se pregătesc să procedeze la fel, cele din Europa fiind sprijinite de Comisia Europeană în acest sens.

British Airways, una dintre cele mai mari companii aeriene din lume, și-a suspendat toate zborurile către și dinspre China. Pe site-ul companiei, ba.com, nu apare niciun zbor direct spre China în lunile ianuarie și februarie. Temerile privind răspândirea virusului au obligat companiile aeriene să reducă zborurile către și dinspre China, iar marile companii ale lumii limitează călătoriile angajaților în această țară. În ciuda acestor măsuri, o nouă țară a intrat pe harta epidemiei, virusul ajungând și în Emirate. 

Deși experții spun că noul virus nu este atât de letal ca SARS, el creează îngrijorare pentru că se răspândește atât de rapid, iar unele caracteristici cheie sunt încă necunoscute.

Международный аэропорт Кишинева - Sputnik Moldova
Societate
Dodon, despre coronavirusul din Wuhan: Cum stau lucrurile în Moldova - Video
Un caz care a dat naștere la comentarii aprinse este planul de izolare mai aparte al celor bănuiți de îmbolnăvire pe care Australia vrea să îl pună în practică. Acest stat vrea să îşi ducă cetăţenii care vor fi evacuați din provincia chineză Hubei, centrul epidemiei, pe Insula Christmas, un teritoriu în Oceanul Indian care în mod normal primeşte solicitanţi de azil. Australia colaborează cu Noua Zeelandă la evacuarea cetățenilor celor două țări.

Ritmul de răspândire și dinamica bolii

Epidemia declanşată de noul tip de coronavirus ar putea ajunge la câteva zeci de mii de îmbolnăviri şi va dura mai multe luni, este părerea experţilor în epidemiologie.

Până weekendul trecut, se credea că persoanele infectate nu erau contagioase înainte de apariţia simptomelor (febră şi dificultăţi respiratorii, pneumonie), dar autorităţile chineze au anunţat acest lucru duminică, un aspect pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu l-a confirmat deocamdată. Dacă persoanele fără febră pot să contamineze alte persoane, atunci acest detaliu schimbă complet dinamica epidemiei.

Perioada de incubaţie începe doar să fie estimată - aproximativ două săptămâni sau chiar mai puţin. Potrivit OMS, ea ar fi cuprinsă între două şi zece zile.

Fluxul de știri
0