Pericolul mortal din apa de la robinet: Mii de decese cauzate de cancer în Europa

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaСезонное отключение горячей воды
Сезонное отключение горячей воды - Sputnik Moldova
Abonare
În fiecare an, peste 6.500 de cazuri de cancer de vezică urinară, aproximativ cinci la sută din toate cazurile din Europa, sunt atribuite expunerii la trihalometani (THM), care se află în apa de la robinet. Semnal de alarmă.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik, Doina Crainic. Un studiu cu privire la calitatea apei țărilor din Uniunii Europene a acoperit 75% din populația totală a UE, iar rezultatele sale sunt îngrijorătoare, potrivit RT

Robinet - Sputnik Moldova
Iată ce a găsit ANSA în apa potabilă din școli și grădinițe: Nou program de evaluare

THM-urile sunt o clasă de molecule care apar ca un produs secundar al dezinfectanților folosiți pentru curățarea apei potabile. Atunci când clorul, principalul produs chimic folosit pentru curățarea apei potabile, vine în contact cu materia organică, se descompune în THM.

Deşi este legal până la anumite niveluri, expunerea pe termen lung la acestea a fost asociată cu un risc crescut de cancer de vezică. UE a stabilit această limită legală la 100 lg=L, dar orice trece peste 50 lg=L determină o creștere cu 51 la sută a probabilității dezvoltării de cancer de vezică, cel puțin la bărbați.

Studiul a fost realizat la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, un oraș unde nivelurile de THM trec limita maximă actuală de 100 lg=L.

În mod surprinzător, nu există nicio prevedere pentru reducerea acestui maxim în ultima directivă a Consiliului European. 

Larisa Sofroni - Sputnik Moldova
Mamolog: Țineți sub control hormonii și veți preveni cancerul de sân

Cancerul de vezică urinară este a zecea cea mai frecventă formă de cancer în Marea Britanie. În 2016 au fost diagnosticate 135.000 de persoane în UE. De obicei, se poate trata printr-o procedură chirurgicală simplă, atât timp cât este depistat înainte de a se răspândi în alte părți ale corpului. Unele dovezi arată că afectează mai mult bărbații decât femeile (deși depinde şi de stilul de viață, de exemplu, fumatul).

Autorii subliniază că, dacă cele treisprezece cele mai afectate țări (printre care Cipru, Malta, Irlanda, Spania, Marea Britanie) ar putea să reducă nivelul de THM la media actuală a UE, atunci ar putea fi evitate 2.868 de cazuri de cancer de vezică pe an (o reducere cu 44%).

Fluxul de știri
0