Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată ce a găsit ANSA în apa potabilă din școli și grădinițe: Nou program de evaluare

© Sputnik / Miroslav RotariRobinet
Robinet - Sputnik Moldova
Abonare
Calitatea apei potabile din școli și grădinițe este verificată în regim permanent de autoritatea responsabilă. Un program mai amplu, ce vizează și calitatea apei potabile din magazine și cafenele, este lansat acum.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a inițiat un program de monitorizare și supraveghere a calității apei potabile din unitățile de comerț, alimentație publică, în școli și grădinițe.

Ion Șalaru - Sputnik Moldova
Expert: Apa nu e bună pentru consum în 80 la sută din fântâni, unele trebuie lichidate

Apa potabilă va fi evaluată în laborator la indicii microbiologici, precizează autoritatea.

Programul elaborat de ANSA prevede prelevarea a 20 de probe de apă potabilă din blocurile alimentare ale instituțiilor preșcolare și a 20 de probe de apă potabilă din blocurile alimentare ale instituțiilor școlare.

De la începutul anului, în afara programului nominalizat, inspectorii ANSA au prelevat suplimentar 1.474 de probe de apă potabilă în majoritatea blocurilor alimentare din școli și grădinițe.

Din totalul de 1.474 de probe, 256 au fost neconforme la parametrii microbiologici, constatându-se prezența microorganismelor Escherichia Coli și Streptococi fecali.

Din cele 744 de probe de apă potabilă prelevate în școli, 135 au fost neconforme standardelor de calitate. Din cele 730 de probe de apă potabilă luate în grădinițe, au fost neconforme 121 de probe.

Cabinet stomatologic - Sputnik Moldova
Societate
De ce moldovenii își pierd dinții din fragedă tinerețe

În cazurile în care s-a constatat că apa a fost neconformă la indicii microbiologici, a fost dispusă dezinfecția surselor de apă, cu prelevarea repetată a probelor, până la obținerea rezultatelor adecvate.

De comun acord cu autoritățile publice locale, inspectorii ANSA au efectuat lucrări de reabilitare a apeductelor și igienizarea lor în instituțiile de învățământ.

De asemenea, a fost interzis consumul apei potabile neconforme, recomandându-se, în unele cazuri, apa potabilă îmbuteliată.

ANSA precizează că monitorizează permanent calitatea apei din blocurile alimentare de la școli și grădinițe, pe întreg parcursul anului.

Fluxul de știri
0