Potrivit Larisei Sofroni, există peste 1000 de factori care declanșează cancerul de sân. În top se află dereglările hormonale, care survin în organismul femeii pe parcursul vieții. Cel mai frecvent, aceste schimbări apar din cauza afecțiunilor ginecologice netratate.
”Maladiile ginecologice netratate provoacă o dereglare de hormoni severă, care favorizează apariția stărilor pre-canceroase și, ulterior, a tumorilor maligne la sâni”, a explicat Larisa Sofroni.
De asemenea, Sofroni spune că ”dereglările hormonale sunt declanșate de întreruperile multiple de sarcini, administrarea neadecvată a contraceptivelor orale, în lipsa recomandărilor medicale. Tulburările hormonale apar și în condițiile apariției menstruației precoce sau a menopauzei tardive, traumatismelor la nivelul glandelor mamare”.
Dereglările hormonale în organismul femeii sunt declanșate și de patologiile netratate ale tiroidei, ficatului și rinichilor.
”Toate patologiile organelor care dereglează statutul hormonal al organismului sunt factori de risc pentru apariția cancerului glandei mamare. Dacă femeia face parte din aceste grupuri de risc, trebuie să testeze starea hormonală generală a organismului. Din sângele venos se efectuează testul hormonal. În funcție de schimbările depistate, este indicat tratamentul. De asemenea, trebuie făcute investigații și pentru depistarea precoce a schimbărilor la nivelul organelor genitale și endocrine. Monitorizarea și depistare la timp a acestor patologii previn apariția cancerului la sân”, a precizat Larisa Sofroni.
Anual, în Republica Moldova sunt depistate peste 1000 de cazuri noi de cancer mamar.