Patriarhul Irineu al Serbiei - 10 ani de la întronizare

© Sputnik / Сергей Пятаков / Trecere la banca de fotografiiБожественная литургия в Кафедральном Соборном Храме Христа Спасителя
Божественная литургия в Кафедральном Соборном Храме Христа Спасителя - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Joi, Biserica Sârbă prăznuiește zece ani de la întronizarea Patriarhului Irineu la cârma Bisericii Ortodoxe Sârbe.

CHIȘINĂU, 23 ian - Sputnik. Patriarhul Irineu (Gavrilovic) al Serbiei aniversează joi 10 ani de la întronizarea sa la cârma Bisericii Ortodoxe Sârbe, informează Basilica.ro.

Cu acea ocazie, a fost prezentată o fotomonografie în 10 volume, ce cuprinde 15 mii de fotografii care reflectă activitatea din ultimii 10 ani a Patriarhului Irineu. Totodată, a fost prezentat și un filmul documentar despre activitatea Patriarhul sârb Irineu, care ilustrează calea vieții întâistătăorului Bisericii Sârbe, informează Patriarhia Sârbă.

A man waves an anti NATO and EU flag during an anti NATO rally in downtown Belgrade, Serbia, March 27, 2016. - Sputnik Moldova
20 de ani după bombardarea Iugoslaviei: "Vom ierta, dar nu uita" - Serbia nu va fi în NATO

Patriarhul Irineu s-a născut în data de 28 august 1930, în localitatea Vidova de lângă oraşul Čačak, Serbia.

În luna octombrie 1959, după terminarea studiilor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad, este tuns în monahism la Mănăstirea Rakovica de Patriarhul Gherman al Serbiei.

În data de 14 iulie 1974 este hirotonit Episcop de Moravica, fiind numit Episcop Vicar Patriarhal.

În anul 1975 a fost ales Episcop de Niş, deţinând această demnitate până în data de 22 ianuarie 2010, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a ales Arhiepiscop de Peć, Mitropolit de Belgrad-Karlovci şi Patriarh al Serbiei. El a fost întronizat a doua zi, în Catedrala Sfântul Mihail din Belgrad.

Fluxul de știri
0