20 de ani după bombardarea Iugoslaviei: "Vom ierta, dar nu uita" - Serbia nu va fi în NATO

© AP Photo / Andrej CukicA man waves an anti NATO and EU flag during an anti NATO rally in downtown Belgrade, Serbia, March 27, 2016.
A man waves an anti NATO and EU flag during an anti NATO rally in downtown Belgrade, Serbia, March 27, 2016. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Serbia nu va fi niciodată parte a NATO, chiar dacă este singura țară europeană non-membră, a declarat Alexandru Vulin, ministrul sârb al Apărării, în timpul evenimentelor de comemorare a victimelor bombardamentului NATO în fosta Iugoslavie, din 1999.

BUCUREŞTI, 24 mart - Sputnik. Vulin a declarat sâmbătă că Belgradul a ales să fie neutru din punct de vedere militar în orice tot timpul.  

Am făcut această alegere, deoarece am fost bombardați, dar, în primul rând, pentru că nu vom face niciodată altor națiuni ce ne-au făcut nouă.

În ziua de 24 martie, Serbia comemorează 20 de ani de la bombardarea NATO din 1999, în cadrul cărora sute de civili au fost uciși și mult mai mulţi au fost răniți. Numeroase structuri civile din întreaga țară au rămas în ruine după bombardamente.

"Nu vom fi în NATO, am vorbit clar cu [secretarul general Jens] Stoltenberg", a declarat președintele sârb, Aleksandar Vucic, într-un interviu pentru Canalul 1 al Rusiei, pe 22 martie". Serbia, care a fost inima fostei Iugoslavii, "nu este ceva pe care o puteți descompune sau distruge", a spus el.

Da, suntem gata să iertăm, dar nu vom uita niciodată.

De asemenea, bombardamentele NATO au poluat terenul cu uraniu sărăcit. Substanța toxică folosită pentru munițiile capabile să penetreze armura se consideră a fi motivul principal a cazurilor de cancer astăzi.

"Nu ne putem baza pe rambursarea pierderilor noastre și nici nu ne putem aștepta la o pedeapsire a celor care au luat parte la această crimă teribilă", a declarat Vucic. "Dar cel mai important lucru acum este [să ne asigurăm] că acest lucru nu se va mai întâmpla din nou".

Fluxul de știri
0