CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Premierul Ion Chicu a moderat miercuri, 22 ianuarie, o reuniune cu participarea a peste o mie de primari și președinți de raioane. La eveniment au participat și miniștri, secretari de stat, șefi de agenții guvernamentale.
Reuniunea în care premierul i-a convocat pe primari a inclus și o sesiune de întrebări–răspunsuri. Cele mai multe întrebări ale primarilor s-au referit la evaluarea și înregistrarea bunurilor imobile, a salarizării angajaților din sistemul bugetar, problema irigării terenurilor arabile, accesul la serviciile de aprovizionare cu apă.
Planurile Guvernului pentru îmbunătățirea situației din teritoriu
În opinia prim-ministrului, reuniunea cu primarii „constituie un punct de pornire pentru stabilirea unui dialog constructiv” între Guvern și autoritățile publice locale (APL), care interacționează direct cu problemele cetățenilor, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.
„Sunt conștient că fără conjugarea eforturilor, lucrurile nu se vor schimba. Dacă ne concentrăm împreună pe soluționarea problemelor cetățenilor și dacă excludem aspectele politice, lucrurile se vor îmbunătăți. Important este în ce măsură și în ce mod soluționăm problemele. Dvs. Cunoașteți cel mai bine problemele cetățenilor și astfel ne puteți ajuta să venim cu acțiunile și politicile publice necesare”, le-a spus Ion Chicu primarilor.
În cadrul reuniunii, reprezentanții APL au fost informați despre planul de acțiuni al Guvernului pentru 2020, în special despre programele naționale privind iluminatul stradal, infrastructura drumurilor, aprovizionarea cu apă, managementul deșeurilor solide, înregistrarea imobilelor.
Reparația și reabilitarea drumurilor
Reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) au precizat că în anul 2020 urmează să fie reparate porțiuni de drumuri cu o lungime totală de 325 de kilometri, iar 480 de kilometri se află în proces de reabilitare.
Pentru reparația și reabilitarea drumurilor, în 2020, din Fondul Rutier vor fi alocate aproximativ 2,7 miliarde de lei, cu 1 miliard de lei mai mult decât în 2019.
Programul național de iluminat stradal pentru 2020 prevede iluminarea a circa 1.000 de km de drumuri din 846 de comune. Pentru a spori eficiența investițiilor, achiziția echipamentelor se va face centralizat, au subliniat la reuniune reprezentanții MEI.
Aprovizionarea cu apă și canalizarea
Pentru 2020 este propusă finalizarea proiectelor de alimentare cu apă potabilă a raioanelor Fălești, Florești, Soroca, a 11 localități din raioanele Hâncești și Leova, precum și finalizarea construcției apeductului Bălți - Sângerei. Și la Cahul vor fi inițiate proiecte noi în domeniu, cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei. În raioanele Ungheni și Călărași, același tip de proiecte va beneficia de suportul UE.
Managementul deșeurilor solide
În ceea ce privește managementul deșeurilor solide, reprezentanții Guvernului au spus că sunt necesare 165 de milioane de euro pentru construcția infrastructurii celor 8 regiuni de gestionare a deșeurilor.
Guvernul și-a propus „constituirea unui mecanism sustenabil de reciclare a deșeurilor” și acum „avansează în procesul de ratificare a Acordului pentru implementarea Programului de împrumut de 100 milioane de euro în domeniul managementului deșeurilor”, s-a menționat la reuniune.