Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce vrea să facă ministrul Voicu: Sunt vizați toți angajații structurilor subordonate MAI

© Sputnik / Miroslav RotariPavel Voicu
Pavel Voicu - Sputnik Moldova
Abonare
Toți angajații structurilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne trebuie să cunoască asta! Cum își propune Pavel Voicu să-i responsabilizeze pe purtătorii de epoleți.
Sunt vizați toți angajații structurilor subordonate MAI. Ce vrea să facă ministrul Voicu

Rolul polițistului nu se limitează doar la investigarea infracțiunilor comise. Purtătorul de epoleți este cel ce trebuie să prevină comiterea ilegalităților, astfel încât cetățeanul să se simtă în siguranță. Declarația îi aparține ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu, și a fost făcută în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Radio Sputnik.

Ministrul recunoaște că volumul de muncă al unor polițiști este mare, totuși, există unele semne de întrebare în ceea ce privește gradul de implicare al unor subalterni în prevenirea infracțiunilor.

„Într-adevăr, este greu ca un inspector care are în subordine două, trei localități, cu șapte mii de locuitori, să facă față situației. Totuși, când eu eram inspector sau ofițer de urmărire penală, mai întâi de toate aveam o conlucrare foarte bună cu administrația publică locală, aveam o evidență a persoanelor care consumă băuturi alcoolice, aveam o listă a persoanelor violente, aveam o listă a persoanelor care s-au întors din instituțiile penitenciare. Noi îi vizitam sistematic, monitorizam activitatea lor, vedeam dacă s-au angajat, discutam cu vecinii lor”, spune ministrul Afacerilor Interne.

Acest lucru însă nu se prea practică astăzi, când majoritatea locuitorilor din mediul rural nici idee nu are cum îl cheamă pe polițistul din sat, iar de văzut – nici vorbă.

доступ запрещен полиция - Sputnik Moldova
Societate
Crimă terifiantă la Bălți: Trei persoane au fost ucise, iar cadavrele au fost incendiate

„Un astfel de mecanism de lucru este foarte bun, deoarece în cazul în care o persoană nu este angajată, dar în curte are mașină și mănâncă mai bine decât unul care muncește de dimineață până seara, trebuie să apară întrebarea, „de unde ia această persoană bani?”, conchide ministrul Voicu.

Este o întrebare pragmatică, de altfel. Doar că nu se știe cât la sută dintre inspectorii de astăzi își adresează astfel de întrebări.

„Polițistul trebuie să aibă capacitatea de analiză, să fie și un psiholog bun și aici sper să fiu înțeles corect. Același lucru trebuie să se întâmple și în cazul celor care consumă alcool frecvent”, conchide Pavel Voicu.

Oficialul afirmă că sistemul nu are nevoie de oameni incompetenți. Respectiv, cei care nu-și vor face munca conștiincios, vor fi disponibilizați.

„Vom întreprinde măsuri pentru a completa funcțiile vacante și vom avea grijă ca în sistem să rămână doar oameni buni. Vom merge după criteriul: „nu știi - te învățăm, nu vrei – te impunem”. În cazul în care nu va merge nici una nici cealaltă – este clar că va trebui să ne despărțim de unii colaboratori ai poliției”, subliniază Pavel Voicu.

Declarațiile ministrului Voicu au fost făcute în contextul în care, anul trecut, în țara noastră au fost înregistrate 29.664 de infracţiuni, dintre care 194 au fost grave, cifra fiind în creștere comparativ cu 2018.  Și la capitolul violuri lucrurile stau prost, cifra fiind cu tocmai 61 mai mare și ajungând la 320.

Fluxul de știri
0