Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Planul autorităților în privința Aeroportului Internațional Chișinău

© Sputnik / Miroslav RotariМеждународный аэропорт Кишинева
Международный аэропорт Кишинева  - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile Republicii Moldova își propun ferm să rezilieze contractul cu „Avia Invest”, în baza căruia compania gestionează Aeroportul Internațional Chișinău. Consiliul Suprem de Securitate a identificat trei metode prin care poate fi obținut acest lucru.

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Sunt luate în calcul trei soluții pentru rezilierea contractului cu „Avia Invest” și autoritățile urmează să decidă pe care cale vor merge, a declarat presei președintele Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 21 ianuarie. 

Международный аэропорт Кишинева - Sputnik Moldova
Societate
Oficial: Avia-Invest are un nou beneficiar - Iată cine este

„Pentru noi este principial ca acest contract să fie reziliat”, a subliniat șeful statului.

O primă variantă avută în vedere este rezilierea contractului pe motiv că, la încheierea acestuia cu „Avia Invest”, membrii comisiei guvernamentale nu au respectat interesele Republicii Moldova. Există câteva dosare penale intentate împotriva membrilor comisiei.

A doua abordare presupune rezilierea contractului din considerentul că „Avia Invest” nu și-a respectat angajamentele investiționale asumate. Potrivit lui Igor Dodon, compania urma să investească 160 de milioane de euro în Aeroportul Internațional Chișinău până la sfârsitul anului 2019. Din acest total, „Avia Invest” a investit doar 94 de milioane de euro, dintre care 59 de milioane de euro au provenit din taxele de 9 euro per pasager.

A treia cale de reziliere a contractului ar presupune contestarea condițiilor preferențiale acordate „Avia Invest” – monopolul și taxa de 9 euro per pasager.

Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat companiei „Avia Invest” (95% din acțiuni) în data de 1 noiembrie 2013, pe o perioadă de 49 de ani, printr-o hotărâre a Guvernului.

Fluxul de știri
0