Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Indignarea primarului: Nereguli în Educație, la Piața Centrală și la stația de epurare

© Sputnik / Miroslav RotariPrimarul Ion Ceban
Primarul Ion Ceban - Sputnik Moldova
Abonare
Problemele din aria de competențe a Direcției Educație, cele de la Stația de epurare și neregulile de la Piața Centrală au fost accentuate în special de primarul general Ion Ceban în ședința săptămânală de luni a Primăriei.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, și-a exprimat temerea că mirosul neplăcut emanat de Stația de epurare va reapărea odată cu încălzirea vremii. El a cerut că modernizarea obiectivului să fie făcută într-un ritm mai alert, mai ales că „sunt bani în acest scop - zeci de milioane de euro”.

Примэрия Кишинева - Sputnik Moldova
Societate
Ofițerii CNA vor fi cu ochii pe Primăria Chișinău: Care este motivul

Ion Ceban le-a cerut responsabililor să-i prezinte până miercuri un raport despre lucrările ce sunt efectuate la stația de epurare, iar pentru ziua de joi a invitat presa să-l însoțească într-o vizită la fața locului.

„O altă problemă gravă„ este „ceea ce se întâmplă la Piața Centrală”, potrivit primarului. „Acolo se pare că este raiul pentru unii. Fac bani la greu și nu știu de frica Legii”, a spus edilul Capitalei.

Potrivit primarului și altor responsabili, pe teritoriul Pieței Centrale există până și „trotuare privatizate”.

Ion Ceban a solicitat o analiză detaliată despre situația de la Piața Centrală și a anunțat că analizează oportunitatea efectuării unui audit intern la respectiva întreprindere municipală. O altă soluție ar fi contractarea unei companii pentru o expertiză, potrivit primarului. La Piața Centrală ar fi necesară perfecționarea sistemului de management, inclusiv instituirea unui management eficient al reusurselor umane.

Referitor la situația din cadrul Direcției Educatie, condusă de Rodica Guțu, primarul Chișinăului a spus că acolo există nereguli care s-au acumulat timp de mai mulți ani. Plata salariilor către angajații direcției a întârziat luna aceasta, iar Ion Ceban a fost de părere că acest lucru „s-a făcut cu rea intenție”. 

Robinet - Sputnik Moldova
Iată ce a găsit ANSA în apa potabilă din școli și grădinițe: Nou program de evaluare

În prezent, Rodica Guțu se află în concediu pe motiv de boală, a spus primarul, și nu a prezentat la Primărie raportul pe tema corupției în instituțiile de învățământ din Chișinău. Între timp, conducerea Primăriei este sesizată zilnic despre colectări ilegale de bani în cadrul școlilor și grădinițelor, potrivit lui Ion Ceban.

Foarte multe instituții de învățământ functionează în lipsa autorizației sanitare, fiind în pericol sănătatea copiilor, a adăugat primarul. Unele instituții nu au apă curentă, săpun lichid, produse bio pentru dezinfecție, iar alimentarea copiilor se face cu abateri de la meniuri, a spus primarul.

Ion Ceban a mai semnalat că firmele care anterior le-au furnizat școlilor și grădinițelor „peștele stricat” iarăși „încearcă să câștige licitațiile” și că acest fapt nu trebuie admis.

Fluxul de știri
0