Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ca să vezi: Chișinăul apără "relațiile frățești", iar Bucureștii vrea să le deterioreze

© Photo : Președintele RomânieiÎntrevedere cu Președintele Republicii Moldova, domnul Igor Dodon
Întrevedere cu Președintele Republicii Moldova, domnul Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Declarație surprinzătoare a premierului Ion Chicu despre relațiile frățești dinte malurile Prutului, făcute noaptea târziu pe Facebook.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, premierul moldovean anunță că sâmbătă a acordat un interviu unui post de radio internațional, în care a abordat subiectul relațiile frățești ale Republicii Moldova cu România.

El a sugerat că politicienii de la București care au venit cu critici împotriva autorităților de la Chișinău, între care și președintele român Klaus Iohannis, și premierul, Ludovic Orban, încearcă să deterioreze relațiile frățești cu Republica Moldova.

"Am discutat (…) despre mai multe subiecte importante, cred eu. Inclusiv, despre relațiile noastre frățești cu România și lipsa oricărei perspective pentru acei, care în scopuri politice și electorale egoiste, încearcă să deterioreze aceste relații. Relax, oameni buni. Nu aveți nici o șansă. Știți de ce? Pentru că relațiile între malurile Prutului nu mai depind de alegerile pe malul Bâcului sau Dâmboviței. Lumea e cu mult mai deșteaptă decât cred polit-tehnologii de palat. Serios. Focusare maximă pe munca în folosul oamenilor! Efortul merită, credeți-mă. Inclusiv, sub aspect electoral", a scris Ion Chicu pe Facebook.

© Photo : Facebook / Ion Chicu Declarația premierului Ion Chicu despre relațiile frățești dinte malurile Prutului, făcute pe Facebook.
Ca să vezi: Chișinăul apără relațiile frățești, iar Bucureștii vrea să le deterioreze - Sputnik Moldova
Declarația premierului Ion Chicu despre relațiile frățești dinte malurile Prutului, făcute pe Facebook.

Amintim că în data de 16 ianuarie 2020, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat la întrevederea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București că pentru Republica Moldova parcursul european este singura și cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituțiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi.

 Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Politică
Noi critici de la București la adresa Chișinăului
”Din păcate, așa cum am mai spus, nu suntem deloc convinși că actualul guvern de la Chișinău își propune acest obiectiv. De aceea, vom continua doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și proiectele de interconectare strategică. Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acțiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiția, administrația și combaterea corupției, de natură să asigure un parcurs democratic și predictibilitate în plan intern și extern”, a mai declarat șeful statului român.

Примэрия Кишинева - Sputnik Moldova
Societate
Acordul adițional la Protocolul de Înfrățire a Chișinăului cu Bucureștiul a fost votat
Anterior, și premierul României, Ludovic Orban, a venit cu declarații critice la adresa Guvernului Chicu, pe care l-a catalogat drept un partener neserios. La rândul său, Ion Chicu a punctat că are activități mai importante decât să răspundă la comentarii.

Cu această declarație a premierului Ion Chicu, vom constata că rolurile adjudecate de autoritățile de pe cele două maluri ale Prutului s-au inversat. Dacă de obicei Bucureștiul era cel care îi reproșa Chișinăului că pune bețe în roate dezvoltării relațiilor frățești dintre România și Moldova, mai ales când la Chișinău se aflau formațiuni politice de stânga sau cu viziuni geopolitice eurasiatice, iată că acum Chișinăul apără relațiile frățești dintre Moldova și România, pe care Bucureștiul vrea să le deterioreze.

Bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Chișinău - Sputnik Moldova
Politică
Ion Ceban l-a omagiat pe Mihai Eminescu împreună cu o delegație de la București - Video
Mai mulți analiști de pe ambele maluri ale Prutului au afirmat, și se pare că ei au dreptate, că Bucureștiul, în persoane președintelui Klaus Iohannis, au purces la deteriorarea relațiilor bune pe care le avea la această etapă România cu Republica Moldova doar pentru a face jocul politic al opoziției proeuropene de la Chișinău, în persoana PAS și a liderului acestuia Maia Sandu.  

Pe lângă proiectele investiționale, de infrastructură, pe care le-au anunțat actualii guvernanți de la Chișinău, o abordare echilibrată în chestiunile naționale și identitare, în cele de politică externă și, mai ales o relațiile bună și fructuoasă cu Bucureștiul i-ar asigura lui Igor Dodon un avantaj hotărât în alegerile prezidențiale din toamna anului acesta în fața contracandidatului său, Maia Sandu. Și pentru a nu admite acest lucru, prietenii Maiei Sandu, care se dovedesc a fi nu și prietenii Republicii Moldova, au decis să deterioreze conștient și premeditat "relațiile frățești dintre cele două maluri ale Prutului".  

Acum rămâne să vedem dacă le-a va reuși sau nu.

Fluxul de știri
0