Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În ce țară se poate refugia Vlad Plahotniuc după interdicția SUA – expert politic

© Facebook / Vlad PlahotniucVlad Plahotniuc
Vlad Plahotniuc - Sputnik Moldova
Abonare
Situația lui Vlad Plahotniuc se complică după ce SUA l-au declarat persona non-grata, apreciază politologul Roman Mihăeș. Soluția pentru fostul lider PDM ar fi să găsească refugiu în una dintre cele patru țări a căror cetățenie o deține.

CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. „Soarta lui Vlad Plahotniuc devine mai complicată” după ce Departamentul de Stat al SUA i-a impus, pe 13 ianuarie, interdicția de intrare pe teritoriul său, a apreciat comentatorul politic Roman Mihăeș, solicitat de Sputnik Moldova.

Protest, 09 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Vlad Plahotniuc, alungat și din SUA – Iată ce a decis Departamentul de Stat

Precizăm că nu se cunoaște cu certitudine unde se află în prezent Vladimir Plahotniuc.

După ce SUA l-au declarat persona non-grata, Vladimir Plahotniuc „ar trebui să găsească o altă țară în care să se stabilească, pentru a-și construi o apărare împotriva diverselor învinuiri care i se aduc”, și-a continuat ideea comentatorul politic.   

Pentru fostul lider al PDM ar fi o soluție să meargă într-un stat a cărui cetățenie o deține, a presupus Roman Mihăeș. Despre Vlad Plahotniuc se cunoaște că deține cetățenia a patru state: Republica Moldova, România, Cehia și Federația Rusă.

 „Nu cred că se va duce în Federația Rusă ori în Republica Moldova, unde este urmărit penal. Rămân ca versiune România și Cehia, al căror cetățean este și nu-i poate fi refuzată intrarea în țară și stabilirea cu domiciliul”, a spus Roman Mihăeș.

Expertul politic a relevat că, începând cu 2016, de la instalarea Guvernului Filip, Vlad Plahotniuc a avut o colaborare intensă cu Departamentul de Stat american și cu Ambasada SUA.

Plahotniuc „se prezenta ca un politician prooccidental, proamerican și, în acest context, declarația din 13 ianuarie a fost cumva ca o surpriză. Dar explicația poate fi găsită în schimbările care au intervenit în ultimele câteva luni: Procuratura Generală a Republicii Moldova a intentat câteva dosare împotriva dlui Plahotniuc. Aceste materiale au fost transmise de către CNA Departamentului de Stat, guvernului american, procuraturii americane”, a adăugat Roman Mihăeș.

Astfel, în opinia expertului politic, am avea temei să presupunem că acele informații și dosare au determinat Departamentul de Stat al SUA să-i impună interdicția lui Vlad Plahotniuc.

Fluxul de știri
0