Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Andrei Năstase vrea să-i blocheze Maiei Sandu accesul la Președinție

© Sputnik / Miroslav RotariRoman Mihăeș
Roman Mihăeș - Sputnik Moldova
Abonare
Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr (DA), a lansat pe 14 ianuarie un apel „către forţele politice democratice privind identificarea unui candidat apartinic comun în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2020”. Comentariul expertului Roman Mihăeș.

CHIȘINĂU, 14 ian – Sputnik. Apelul lansat de Andrei Năstase este o încercare de „a o neutraliza pe Maia Sandu” și de a-și impune propriul candidat mascat ca fiind independent politic”, a comentat, solicitat de Sputnik Moldova, expertul politic Roman Mihăeș.

Майя Санду - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu nu crede o informație despre Andrei Năstase, dar relația „s-a răcit” – Video

Comentatorul politic a presupus chiar că Andrei Năstase l-ar prefera pe ex-premierul Ion Sturza, mai ales că fostul premier a postat cam în același interval de timp un comentariu pe Facebook prin care-și arată interesul pentru scena politică de la Chișinău.

„În cadrul Blocului ACUM, există grave divergențe și putem spune deja că acest bloc practic nu mai există. În sondajele de opinie, Andrei Năstase apare cu scoruri foarte mici și, în aceste condiții, putem aprecia că el, înțelegând că nu mai poate să devină un candidat al Blocului ACUM și nici nu are sens să candideze din partea propriului partid, pentru că nu ar avea șanse să treacă în turul doi, încearcă de fapt o stratagemă prin care să-i blocheze și doamnei Maia Sandu accesul pentru a candida din partea Blocului ACUM și a dreptei proeuropene unite. Încearcă să vină cu un candidat care să-i fie în interesul său și al partidului său”, a fost de părere  Roman Mihăeș.

Unul dintre candidați, în opinia politologului, ar putea fi chiar Ion Sturza, „care ar putea fi propus din partea Blocului ACUM sau din partea a câteva partide proeuropene”.

Roman Mihăeș a precizat că-și bazează presupunerea pe faptul că Ion Sturza „a venit astăzi cu un comentariu pe contul său de Facebook, prin care a anunțat că în 2016 a avut ambiții mari și a dorit să devină premier, însă americanii l-au preferat pe Plahotniuc atunci”. În opinia comentatorului politic, Ion Sturza ar fi dat de înțeles, în aceeași postare, „că ar vrea să revină acum, în 2020, în jocul politic din Republica Moldova”. 

„Eu nu exclud că, ținând cont de relațiile bune ale lui Ion Sturza cu Andrei Năstase, să fie ținta acestui joc anume încercarea de a-l impune pe Ion Sturza drept candidatul comun al forțelor proeuropene. Dar să vedem și care va fi răspunsul Maiei Sandu. Să vedem și care va fi răspunsul altor partide”, a adăugat expertul politic.

Maia Sandu și Andrei Năstase de ziua comemorării deportaților  - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu nu mai are susținerea lui Andrei Năstase la prezidențiale

În opinia lui Roman Mihăes, în actualele condiții din Republica Moldova, este dificilă identificarea unui singur candidat „pe dreapta” în vederea scrutinului prezidențial.

„Din punctul meu de vedere, este aproape imposibil. Se vor lansa câțiva candidați de pe segmentul proeuropean și chiar câțiva candidați de pe cel unionist”, a spus Roman Mihăeș.

Solicitat să dea o apreciere perspectivelor lui Andrei Năstase pe scena politică de la Chișinău, Roman Mihăeș a răspuns că „eșecul de la Primărie și eșecul de la gestionarea Ministerului de Interne” l-au adus pe liderul DA la un scor mic în sondaje, de aproximativ 3-4%. Acest fapt nu-l califică pe Andrei Năstase pentru postura de candidat al dreptei proeuropene în scrutinul prezidențial, a menționat politologul. Maia Sandu, în schimb, se bucură de popularitate, potrivit sondajelor, ocupând poziția a doua în acestea, după președintele Igor Dodon.

Fluxul de știri
0