Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câte milioane de euro cheltuie moldovenii pe mașini de lux

© AFP 2024 / BAY ISMOYOImport automobile
Import automobile - Sputnik Moldova
Abonare
Numărul de mașini noi vândute în Republica Moldova este în continuă creștere. Dealerii auto au vândut anul trecut peste 6800 de mașini noi, înregistrând o creștere de aproximativ nouă la sută față de 2019.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Piața de automobile noi din țara noastră continuă să crească după o perioadă în care vânzările de mașini noi au oscilat. Astfel, anul trecut au fost vândute 6843 de automobile.

Veaceslav Sârbu - Sputnik Moldova
Propunerea privind confiscarea automobilului se materializează! Anunțul făcut de INP
Cifra este cu nouă procente mai mare decât în 2019, dar departe de cea din 2008 când a fost cel mai bun an din istoria saloanelor auto. Atunci, vânzările au atins nivelul de 10 588 de mașini. A urmat o recesiune, iar volumul de mașini noi vândute s-a redus în jumătate. Moldovenii, oricum, în mare parte, optează pentru o mașină la mâna a doua. În total, anul trecut au fost cumpărate 29 550 de mașini vechi, ponderea cea mai mare având-o automobilele de 8-10 ani – aproximativ 40 de procente.

Dacia s-a vândut ca pâinea caldă

Dacia este automobilul cel mai bine vândut în Republica Moldova. Prețul accesibil al mașinilor produse la Pitești, România, le face să fie o investiție bună atât pentru companii, cât și pentru o familie de patru persoane.

Интерьер автомобиля Aurus на Женевском автосалоне - Sputnik Moldova
Care este mașina preferată a moldoveanului în 2019
Astfel, moldovenii au cumpărat anul trecut 1358 de mașini Dacia, înregistrând o creștere de 17,8 la sută. Cele mai vândute modele au fost Logan – 524 de mașini și Duster – 452.

Skoda ocupă poziția a doua în topul preferințelor moldovenilor, atingând o cifră de vânzări de 877 de automobile, cu peste 20 la sută mai mult decât în 2018.

Japonezii de la Toyota au înregistrat o statistică interesantă în Moldova. În 2019, vânzările de automobile noi au fost identice cu  cele din 2018. Astfel, au fost vândute 664 de automobile noi Toyota. 334 dintre acestea sunt de model RAV4.

Mașinile ecologice, la mare căutare

Potrivit portalului ecars.md, numărul de mașini electrice înregistrate în 2019, în Republica Moldova, s-a majorat de patru ori, crescând de la 44, câte au fost achiziționate în 2018, până la 201. În total, în țara noastră sunt 292 de automobile electrice, dintre care Nissan Leaf  - 110 unități, Renault Zoe – 57 de mașini, Tesla Model S – 29 de mașini, Volkswagen E-GOLF – 23 de mașini.

Milioane de euro, pentru mașini de lux

Moldovenii nu s-au zgârcit să dea bani buni pentru mașini de lux. Datele Agenției Servicii Publice arată că anul trecut, conaționalii noștri au plătit cel puțin două milioane de euro pentru 22 de mașini Mercedes- Benz S-klasse.

Automobil Porsche Cayenne - Sputnik Moldova
Societate
Guvernul: Cine va beneficia de facilități fiscale și vamale la importul automobilului

Dealerul Land Rover a câștigat cel puțin 2,5 milioane de euro din vânzare a 30 de Range Rover-uri.

Porsche a înregistrat cea mai spectaculoasă creștere în gama lux, aproximativ 30 la sută față de 2018. Doar anul trecut au fost vândute 68 de mașini Porsche Cayenne pentru care s-au cheltuit cel puțin cinci milioane de euro.

Printre automobilele exclusive înregistrate în Republica Moldova se numără un Maserati Levante de 77 de mii de dolari, un Ferrari 812 Superfast de peste 360 de mii de dolari, un Rolls Royce Cullinan de cel puțin 325 de mii de dolari și două Mercedes-Benz Maybach al căror preț pornește de la 120 de mii de euro.

Fluxul de știri
0