Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Care este mașina preferată a moldoveanului în 2019

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Accesați arhiva multimediaИнтерьер автомобиля Aurus на Женевском автосалоне
Интерьер автомобиля Aurus на Женевском автосалоне - Sputnik Moldova
Abonare
Apetitul moldovenilor pentru mașinile noi continua să crească. Dealerii din țara noastră și-au majorat vânzările cu 7,5 la sută în perioada ianuarie-noiembrie 2019, raportat la aceeași perioada a anului trecut.

CHIȘINĂU, 16 dec - Sputnik. Vânzările de automobile noi au atins cifra de 6077 de unități comercializate în unsprezece luni, depășind cu 7,5 procente vânzările din 2018 și cu peste 25 la sută cele din 2017.

Cristina Lesnic - Sputnik Moldova
Am putea avea aceleași accize pentru automobile pe ambele maluri ale Nistrului

În același timp, au fost vândute peste 26600 de vehicule la mâna a doua, dintre care aproximativ jumătate sunt mașini cu o vechime de 8-10 ani.

Brandul cel mai preferat de moldoveni rămâne Dacia. Aproximativ 1250 de mașini noi ale producătorului românesc au fost vândute în Republic Moldova, de la începutul anului. Cele mai vândute modele sunt Logan – 482 de unități și Duster – 414. Lada, care până mai ieri era lider incontestabil în topul vânzărilor, are la activ doar 21 de unități vândute.

Skoda este al doilea cel mai vândut brand auto din Moldova, fiind comercializate 791 de mașini, iar al treilea este Toyota cu 577 de mașini, dintre care aproximativ 300 de modele RAV-4.

Mașinile hibride se vor scumpi

Modificarea adusă de guvernare la Politica Bugetar Fiscală pentru anul 2020 va duce la scumpirea automobilelor hibride cu 500-1500 de euro, în funcție de motor.

”Modificarea reducerilor fiscale va duce la scumpirea mașinilor hibride și le va face mai puțin atractive pentru consumatori, astfel reducând cererea pentru astfel de automobile. Acest lucru va avea și un efect negativ din punct de vedere ecologic – numărul mașinilor eco va scădea și va crește importul mașinilor cu sisteme de propulsie tradițională”, comentează redactorul portalului piataauto.md, Denis Godorozea.

Luxul, la mare căutare

Comercianții de mașini premium și lux au înregistrat și în acest an vânzări bune. Mercedes-Benz și-a crescut vânzările cu peste 20 de procente, comercializând aproximativ 290 de mașini. Prosche și majorat vânzările cu 30 la sută, atingând cota de 78 de mașini. În ianuarie-noiembrie 2019, au mai fost vândute peste 170 de BMW-uri, peste 100 de automobile Land Rover, 67 de mașini Lexus, 33 de mașini Jaguar și un Rolls Royce Cullinan - un SUV al cărui preț începe de la 325 de mii de dolari.

Fluxul de știri
0