Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Propunerea privind confiscarea automobilului se materializează! Anunțul făcut de INP

© Sputnik / Miroslav RotariVeaceslav Sârbu
Veaceslav Sârbu - Sputnik Moldova
Abonare
Inspectoratul Național de Patrulare propune o serie de măsuri drastice pentru a pune capăt dezmățului pe drumurile din țară. Cum își propune INP să-i disciplineze pe șoferi.
Propunerea privind confiscarea automobilului se materializează! Anunțul făcut de INP

Inspectoratul Național de Patrulare nu renunță la propunerea privind confiscarea automobilului în cazul conducerii în stare de ebrietate sau depășirii limitei de viteză. Potrivit șefului Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Patrulare, Veaceslav Sârbu, măsura este prevăzută într-un proiect ce a fost înaintat Guvernului.

„Acest proiect a fost elaborat și înaintat pentru promovare. În acest proiect se regăsește inclusiv prevederea privind confiscarea mijlocului de transport în cazul comiterii contravențiilor care prevăd încălcarea limitei de viteză sau în stare de ebrietate, inclusiv, se prevede confiscarea automobilului și sub aspect penal, în cazul accidentelor rutiere soldate cu persoane decedate sau cu traumatisme grave”, a declarat șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Patrulare, Veaceslav Sârbu, în cadrul emisiunii „Atitudini”, de la Radio Sputnik Moldova.

Potrivit lui Veaceslav Sârbu, măsura privind confiscarea mijlocului de transport în cazul în care șoferul este prins în stare de ebrietate la volan, este practicată în mai multe țării.

„Colegii din Suedia, țară unde este o astfel de sancțiune, ne-au confirmat că acest mecanism este eficient. Propunem și noi un astfel de mecanism, deoarece considerăm că va fi benefică”, adaugă Veaceslav Sârbu.

Pentru ca măsura să intre în vigoare este necesar să fie aprobată de Guvern și de Parlament.

„Deja vom vedea dacă inițiativa va trece de Guvern și Parlament. Noi o propunem sub formă de concept”, conchide Veaceslav Sârbu.

Accident în sectorul Buiucani, 30 septembrie 2019 - Sputnik Moldova
Societate
Imagini șocante: Teribilul accident de la Buiucani, surprins de o cameră de bord - Video

Amintim că pentru prima data s-a pomenit despre posibilitatea confiscării automobilului în cazul șoferilor care urcă băuți la volan după ședința Consiliului Naţional pentru Securitatea Circulaţiei Rutiere, prezidată de fostul prim-ministru Maia Sandu, după tragedia produsă la sfârșitul lunii octombrie pe strada Alba Iulia din Chișinău. Atunci un automobil de model Porsche, la volanul căreia se afla o femeie în stare avansată de ebrietate, a intrat în plină viteză într-un troleibuz care circula regulamentar. În urma impactului, două persoane au decedat, iar alte 25 au ajuns la spital cu diferite traumatisme.

De precizat este că în urma aceleiași ședințe, INP a elaborat o inițiativă legislativă în care se regăsesc mai multe propuneri menite să-i disciplineze pe conducătorii auto, printre care și suspendarea dreptului de a conduce de la 30 de zile și până la șase luni pentru șoferii care obișnuiesc să depășească limita de viteză admisă.

Toți șoferii trebuie să știe asta: Vor rămâne fără permis pe loc

Inspectoratul Național de Patrulare vrea să-i responsabilizeze pe șoferii care se eschivează de la răspundere pentru încălcările surprinse de camerele video.

 

Fluxul de știri
0