Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calculele lui Andrei Năstase: Cum comentează un expert politic inițiativa DA

© Sputnik / Miroslav RotariCorneliu Ciurea
Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova
Abonare
Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr (DA), a lansat pe 14 ianuarie un apel „către forţele politice democratice privind identificarea unui candidat apartinic comun” pentru alegerile prezidențiale din 2020. Comentariul politologului Corneliu Ciurea.

CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. Apelul lui Andrei Năstase este în interesul Platformei DA, al cărui lider este, în opinia comentatorului politic Corneliu Ciurea, solicitat de Sputnik Moldova.

Майя Санду - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu nu crede o informație despre Andrei Năstase, dar relația „s-a răcit” – Video

Ar fi posibil ca îndemnul lui Andrei Năstase să fie în contradicție cu anumite interese politice ale Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu, a adăugat analistul politic. Dar respectivele calcule ale PAS „urmează să fie anunțate public, pentru că partidul Maiei Sandu nu s-a pronunțat tranșant pe această temă”, a spus expertul politic.

Corneliu Ciurea a apreciat că, „la un moment dat, PAS ar putea să dea ascultare chemării lui Andrei Năstase, în anumite condiții”.

Comentatorul politic a admis că principalul destinatar al mesajului lui Andrei Năstase este Maia Sandu.

„Pentru că pe dreapta, exceptând unioniștii, sunt două partide care în ultima perioadă s-au manifestat activ - PAS și Platforma DA. Mai există și PLDM-ul, dar care deocamdată are o poziție secundară, deși s-ar putea la un moment dat să devină mai activ”, a apreciat Corneliu Ciurea.

Expertul politic a remarcat că, lansând acest apel, Andrei Năstase a fost „fidel propriei linii politice, adoptate încă în anul 2019, când a făcut un apel către PAS să identifice un candidat comun, neafiliat politic”.

Андрей Нэстасе проголосовал во втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Andrei Năstase mai are o șansă să rămână în politică: Să se țină de fusta Maiei Sandu

Această invitație este valabilă pentru alegerile prezidențiale din 2020, precum și pentru alegerile parlamentare noi care se vor desfășura în martie în circumscripția Hâncești, a menționat Corneliu Ciurea.

„În același timp, dl Năstase nu dorește să fie subordonat intereselor PAS-ului și din această cauză preferă un candidat comun, care nu va trage cenușa pe turta unui partid politic”, a apreciat Corneliu Ciurea.

În prezent, popularitatea Platformei DA în sondaje este inferioară celei a PAS. În această situație, a apreciat Corneliu Ciurea, un candidat comun, dar membru al PAS la prezidențiale „ar prejudicia șansele Platformei DA de a crește în continuare și de a se afirma pe scena politică”.

Fluxul de știri
0