Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Andrei Năstase mai are o șansă să rămână în politică: Să se țină de fusta Maiei Sandu

© Sputnik / Miroslav RotariАндрей Нэстасе проголосовал во втором туре местных выборов
Андрей Нэстасе проголосовал во втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi s-a întrunit în ședință Consiliul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr, după care fruntașii acestei formațiuni, în frunte cu liderul lor, Andrei Năstase, au ținut o conferință de presă.

Andrei Năstase a anunțat că la ședință Consiliul Politic Național al PPDA au avut loc "dezbateri consistente", în urma cărora s-a decis ca formațiunea să meargă "pe calea unei necesare reforme interne de partid, o decizie matură, responsabilă, care va da rezultate în timpul cel mai apropiat".

M-a mirat faptul că în carul Consiliului Politic nu s-a dat o apreciere, o explicație, dacă vreți, a înfrângerii categorice și rușinoase a lui Andrei Năstase în alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. Și Andrei Năstase, și ceilalți fruntași PPDA s-au făcut că plouă de parcă înfrângerea candidatului blocului ACUM în fața contracandidatului PSRM nici nu ar fi avut loc.

Până unde ajunge orgoliul lui Andrei Năstase

Vreau să remarc fără niciun pic de răutate că această înfrângere este una istorică, dacă vreți, pentru că, după mulți ani, după zeci de ani, este pentru prima dată când candidatul dreptei pierde în fața celui al stângii în municipiul Chișinău, acolo unde electoratul de dreapta este majoritar. 

Празднование Дня независимости в Молдове - Sputnik Moldova
Cu ce funcție s-a ales Andrei Năstase după demiterea Guvernului Sandu

Și această înfrângere este meritul exclusiv al lui Andrei Năstase (de remarcat că Ion Ceban a avut un comportament corect și onest, care a contrastat mult cu cel al lui Năstase). De ce? Pentru că Năstase este total nepregătit pentru orice funcție administrativă (s-a văzut că nu a făcut nimic la Ministerul de Interne), iar oamenii au înțeles acest lucru. Și mai ales că este extrem de arogant și de orgolios, orgoliul și aroganța lui se ridică mai sus decât antena de emisie din curtea televiziunii publice și mai sus de coșurilor celor două centrale termoelectrice din Capitală, toate trei luate împreună. Numai cât face să le spui chișinăuienilor că nu-ți aduci familia (care se află într-un fel de exil în Germania) să locuiască în Capitală pentru că nu se simte în nesiguranță, asta în condițiile în care tu deții funcția de ministru de Interne! și candidezi pentru cea de primar general al Capitalei! Sau să-i numești "zoiniță" pe toți cei care nu împărtășesc punctul tău de vedere sau, pur și simplu, nu te simpatizează. Alte exemple nu merită să mai aduc.      

Aroganța lui Năstase este ca călcâiul lui Ahile pentru PPDA

Păcat că PPDA nu a abordat această chestiune la ședința Consiliului Politic Național.

Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Partidul lui Năstase riscă să ajungă mai rău decât Partidul Șor – Iată de ce

Dacă ar fi făcut acest lucru și ar fi înțeles că purtarea sfidătoare și, de multe ori, chiar obraznică a lui Andrei Năstase îndepărtează electoratul de această formațiune, poate ar mai fi avut o șansă de salvare. Așa însă cum acest lucru nu s-a întâmplat, PPDA este condamnată să dispară curând de pe arena politică moldovenească. Acest lucru îl confirmă și cercetările sociologice.

Să dispară, dar nu foarte curând. Andrei Năstase se va menține în viața politică atâta timp cât Maia Sandu îl va lăsa să se ține de fusta ei. Altfel spus, atâta timp cât PAS va accepta să participe în bloc comun cu PPDA la alegerile parlamentare. Cum vor merge separat, la primul scrutin, PPDA nu mai trece pragul electoral. Dacă aceste alegeri ar avea loc mâine, PPDA ar deveni o formațiune politică extraparlamentară.

Maia Sandu nu este Maica Tereza

Dar în politică nu este loc de filantropie și Maia Sandu nu este Maica Tereza. Cum va înțelege că Andrei Năstase a rămas practic fără electorat, a rămas și fără cele câteva procente de votanți pe care le mai are astăzi, Maia Sandu nu-l va mai ține de mânuță, îi va da drumul să-și rupă capul, politicește, bineînțeles.

Năstase explică de au fost create două fracțiuni în CMC - Sputnik Moldova
Video
Andrei Năstase, despre separarea Blocului ”ACUM” în CMC - Video

Vreau să vă amintesc aici că PAS nu a dorit să constituie o fracțiune comună cu PPDA în CMC. Acest lucru l-a spus cu regret chiar Andrei Năstase. Acest fapt poate fi un semn că dragostea politică dintre ei doi deja a încetat și în curând va urma divorțul.

Lumea și viața este plină de surprize. Asta constați dacă stai să te gândești că Andrei Năstase și Platforma au fost cei care au pornit mișcarea protestatară de mare amploare din 2016 (câteva zeci de mii de oameni ieșiți repetat în stradă) împotriva regimului Plahotniuc, iar Maia Sandu cocheta politicește neștiind ce să facă: să adere sau să nu adere la această mișcare, iar astăzi Sandu este beneficiara politică a acelei mișcări și îl tratează pe Năstase ca pe o rudă săracă. Și asta s-a întâmplat doar din cauza lipsei de viziune politică și a comportamentului inadecvat al lui Năstase, bineînțeles dacă scoatem din calcul  șiretenia consilierilor lui Sandu.

Cu riscul de a fi înjurat și de unii, dar și de alții, voi afirma în final că ședință Consiliul Politic Național al PPDA care a avut loc astăzi este o pierdere de timp și de resurse și nu face decât să mențină actualul curs al Platformei, care este cel al autodistrugerii (aici mă vor înjura "unii"). Iar beneficiarii direcți ai autodistrugerii PPDA nu sunt oponenții politici ai Platformei – PSRM și PDM, ci aliații - PAS și Maia Sandu (aici mă vor înjura "alții").

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0