Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Austria critică sancțiunile împotriva ”Nord Stream - 2” - detalii

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaВ цехе "ЭТЕРНО" ПАО "Челябинский трубопрокатный завод"
В цехе ЭТЕРНО ПАО Челябинский трубопрокатный завод - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Deși UE și SUA împărtășesc aceleași valori, în prezent ”Europa are alte interese” care țin de diversificarea furnizării de energie în Europa. De această părere este șeful diplomației austriece, Alexander Schellenberg.

CHIȘINĂU, 13 ian — Sputnik. Ministrul austriac de Externe, Alexander Schellenberg, a criticat sancțiunile impuse de americani împotriva gazoductului ”Nord Stream - 2”.

”Respingem efectul extrateritorial al sancțiunilor. Acest lucru este inacceptabil”, a spus acesta într-un interviu acordat pentru Die Presse.

Potrivit ministrului, gazoductul va contribui la diversificarea furnizării de energie în Europa și nu încalcă interesele Ucrainei.

Председатель правления ПАО Газпром Алексей Миллер - Sputnik Moldova
Rusia
Miller, despre finalizarea construcției ”Nord Stream - 2": Rusia va reuși

Washingtonul nici nu ascunde că criticile sale la adresa proiectului se bazează pe considerente economice, a precizat Challenberg. Fiind întrebat despre planurile Statelor Unite privind furnizarea gazului lichefiat către UE, ministrul de Externe a menționat că „Europa are alte interese”.

În același timp, el a subliniat că Statele Unite și statele UE au aceleași valori. "Dar nu putem continua să folosim metodele de acum 30 de ani. Lumea a devenit multipolară", a concluzionat ministrul.

Sancțiuni americane împotriva ”Nord Stream - 2”

Президент РФ Владимир Путин и федеральный канцлер Германии Ангела Меркель - Sputnik Moldova
Merkel la Moscova: Centrul de greutate al politicii europene se deplasează spre Est
Pe 20 decembrie, președintele SUA, Donald Trump, a semnat Legea bugetului pentru apărare pentru 2020, care prevede, în special, măsuri restrictive împotriva gazoductelor ”Nord Stream - 2” și a ”Turkish Stream”.

De asemenea, SUA le-a solicitat companiilor implicate în construcția acestora să oprească imediat lucrările. Swiss Allseas și-a suspendat imediat participarea la proiect. Potrivit președintelui rus, Vladimir Putin, lucrările la construcția și lansarea conductei de gaz ar trebui să fie finalizate până la sfârșitul anului 2020 sau până în primul trimestru al anului viitor. El a subliniat că Moscova va putea finaliza construcția gazoductului cu puteri proprii, fără a atrage parteneri străini, singura chestiune fiind cea de termene.

Proiectul "Nord Stream 2"

Proiectul "Nord Stream 2" presupune construcția a două linii de gazoduct cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi de gaz, care vor conecta țărmul Rusiei cu Germania prin Marea Baltică. Noua conductă va fi construită în apropiere conductei Nord Stream.

Встреча президента РФ В. Путина с канцлером Германии А. Меркель - Sputnik Moldova
Rusia
Putin, după întrevederea cu Merkel: Rusia apreciază poziţia Germaniei

De realizarea proiectului se ocupă compania Nord Stream 2 AG. Jumătate din mijloace vor fi investite de Gazprom, restul vor fi oferite de partenerii europeni, Shall, OMV, Engie, Uniper și Wintershall.

SUA se pronunță împotriva proiectului și promovează în Europa propriul gaz lichefiat. Împotriva Nord Stream – 2 se pronunță, de asemenea, Ucraina, care are temeri că va pierde veniturile de pe urma tranzitului gazului rusesc, dar și Polonia, Letonia și Lituania.

În favoarea proiectului se pronunță Germania și Austria, interesate de livrarea sigură a gazului, precum și Norvegia, guvernul căreia deține 30 la sută din acțiunile companiei Kvaerner, unul din executorii lucrărilor de construcții.

Fluxul de știri
0