Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin, după întrevederea cu Merkel: Rusia apreciază poziţia Germaniei

© AFP 2024 / PAVEL GOLOVKINВстреча президента РФ В. Путина с канцлером Германии А. Меркель
Встреча президента РФ В. Путина с канцлером Германии А. Меркель - Sputnik Moldova
Abonare
Vladimir Putin și Angela Merkel au susținut o conferință de presă comună după întrevederea avută sâmbătă la Kremlin. discuţiile dintre cei doi lideri au durat mai bine de 3,5 ore.

CHIȘINĂU, 11 ian – Sputnik. Angela Merkel s-a aflat sâmbătă într-o vizită de lucru la Moscova. Pe agenda discuțiilor cu Vladimir Putin au figurat un șir de probleme stringente.

Cei doi lideri au discutat situația din Orientul Mijlociu și din Libia, reglementarea conflictului din Ucraina, dar și chestiuni ce țin de relațiile bilaterale.

Cancelarul a venit la Moscova însoțită de ministrul de Externe Heiko Maas. Ea a precizat că această întâlnire a fost convenită încă în decembrie, în timpul summitului normand la Paris.

Vladimir Putin a menționat în cadrul conferinței de presă că Rusia apreciază poziția responsabilă a Germaniei în ceea ce privește proiectul "Nord Stream 2”.

”Rusia și Germania au la activ un șir de proiecte comune importante în domeniul energetic”, a subliniat Putin.

La rândul ei, Merkel a declarat că proiectul trebuie dus la bun sfârșit. Cancelarul a subliniat că el este legiferat prin intermediul noii legislații europene.

”Germania şi alte ţări europene au doar de câştigat în urma  "Nord Stream”. Toţi sunt interesaţi de diversificarea livrărilor sale de gaze, dar acesta este un proces foarte important”, a declarat Merkel după negocierile avute cu Vladimir Putin la Moscova.

Proiectul "Nord Stream 2"

Proiectul "Nord Stream 2" presupune construcția a două linii de gazoduct cu o capacitate de 55 miliarde de metri cubi de gaz care vor conecta țărmul Rusiei cu Germania prin Marea Baltică. Noua conductă va fi construită în apropiere conductei Nord Stream.

Северный поток-2 - Sputnik Moldova
Politică
Forbes: Sancțiunile SUA nu vor împiedica construcția Nord Stream - 2

De realizarea proiectului se ocupă compania Nord Stream 2 AG. Jumătate din mijloace vor fi investite de Gazprom, restul vor fi oferite de partenerii europeni, Shall, OMV, Engie, Uniper și Wintershall.

SUA se pronunță împotriva proiectului și promovează în Europa propriul gaz lichefiat. Împotriva Nord Stream – 2 se pronunță, de asemenea, Ucraina, care are temeri că va pierde veniturile de pe urma tranzitului gazului rusesc, dar și Polonia, Letonia și Lituania.

În favoarea proiectului se pronunță Germania și Austria, interesate de livrarea sigură a gazului, precum și Norvegia, guvernul căreia deține 30 la sută din acțiunile companiei Kvaerner, unul din executorii lucrărilor de construcții.

Situaţia din Libia

Referindu-se la situaţia din Libia, Vladimir Putin a subliniat în vadrul conferinţei că aceasta compromite securitatea şi stabilitatea nu doar din regiune, „ci are o proiecţie negativă şi asupra Europei”.

Drapelele statelor NATO - Sputnik Moldova
”Cu josul în sus”: Expert - de ce Rusia este percepută drept o amenințare pentru NATO

„Am în vedere imigraţia ilegală, comerţul de contrabandă, traficul de arme şi substanţe narcotice”, a declarat Putin.

El a subliniat că trebuie să se pună capăt confruntărilor militare dintre Armata Națională Libiană a mareșalului Khalifa Haftar  şi Guvernul de Unitate Națională al lui Fayez Sarra.

„Trebuie instituit regimul de încetare a focului şi luate măsuri privind reluarea procesului politic, având drept scop final depăşirea crizei din interiorul ţării şi formarea unor instituţii de stat unice”, a spus Putin.

Merkel a declarat, la rândul ei, că Germania speră că eforturile Rusiei şi Turciei în vederea reglementării conflictului din Libia se vor încununa de succes. Berlinul contează de asemenea pe convocarea cât mai grabnică a convocării conferinţei libiene.

Fluxul de știri
0