Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ai grijă ce persoane aduni în jurul tău: Iată cum oamenii negativi îți pot influența viața

© Sputnik / Miroslav RotariZinaida GRIBINCEA
Zinaida GRIBINCEA - Sputnik Moldova
Abonare
Negativismul este contagios: el poate naște negativism. Cum să te aperi de oamenii negativi și de ce pentru a fi bun trebuie sa te înconjori de oameni buni? Aceste dar și alte informații aflați de la psihologul Zinaida Gribincea.
Ai grijă ce persoane aduni în jurul tău: Iată cum oamenii negativi îți pot influența viața

Sunt oameni care percep lucrurile în așa mod încât nimic din ceea ce se întâmplă în jur nu-i afectează pozitiv. Ei se racordează la evenimentele cu tentă negativă pentru că acesta este felul lor de a fi – aceasta este esența omului. Afirmația îi aparține psihologului Zinaida Gribincea, care susține că marea majoritatea oamenilor sunt negativiști și agresivi pentru că au învățat în timp acest comportament și deja se simt confortabil în această stare de spirit.

"Sunt situații în care negativismul și agresivitatea se nasc ca niște simptome a unor afecțiuni psihice (depresia, schizofrenie), însă nu toate afecțiunile generează aceste comportamente. Marea majoritate a oamenilor sunt negativiști și agresivi pentru că au învățat acest comportament. Cei care au experimentat episodic anumite stări de acest gen și au văzut că reacțiile oamenilor sunt cumva conform așteptărilor lor, cu siguranță vor mai dezvolta un astfel de comportament. În timp, acesta devine un comportament stabil, o obișnuință sau chiar creează niște principii după care se ghidează", a explicat psihologul.

Oamenii negativi sunt "vampiri de energie"

Persoanele negativiste și agresive sunt toxice, atât pentru ei cât și pentru cei din jur.

"Trebuie să înțelegem că oamenii negativi și agresivi ne influențează cumva starea de spirit și vrând-nevrând suntem afectați și noi", a subliniat Gribincea.

Dacă vrei să fii o persoană pozitivă și bună cu ceilalți, contactează cât mai des doar cu astfel de persoane.

Negativismul este un virus

Unii psihologii asociază negativismul cu un virus și susțin că dacă într-o încăpere se află mai multe persoane care manifestă asemenea comportament, atunci există riscul ca și ceilalți să se molipsească de această viroză.

Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova
Psiholog: De ce unii oameni simt nevoia să-i bârfească pe ceilalți

Totuși, nu întotdeauna putem să ocolim persoanele negativiste sau toxice,  pentru că uneori suntem puși în situația în care trebuie să interacționăm zilnic cu aceștia (la serviciu ș.a).

Eliminați oamenii toxici din jurul vostru

Zinaida Gribincea a oferit câteva soluții care v-ar putea "proteja" de oamenii negativi, mereu nemulțumiți și invidioși.

"Primul lucru este să ne monitorizăm gândirea, chiar dacă în adresa noastră vin tot felul de aprecieri, lucruri care ne afectează, priviri sau gesturi. Dacă nu monitorizăm gândirea atunci blocăm energia pozitivă. Acest lucru înseamnă să aveți o gândirea pozitivă – orice nu s-ar întâmpla. O altă soluție este să găsiți activități interesante și atunci tot ce se întâmplă negativ în jur nu vă va afecta atât de mult, pentru că veți fi axat pe îndeplinirea unor scopuri personale care vă aduc satisfacție și o doză de optimism", a remarcat psihologul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0