Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Psiholog: De ce unii oameni simt nevoia să-i bârfească pe ceilalți

© Sputnik / Miroslav RotariZinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova
Abonare
Psihologul Zinaida Gribincea consideră că oamenii care bârfesc sunt preocupați în exces de soarta altor persoane și nu au suficient timp pentru ei înșiși, pentru că trebuie să urmărească felul în care se răspândește zvonul lansat.
Psiholog: De ce unii oameni simt nevoia să-i bârfească pe ceilalți?

Zinaida Gribincea a explicat în studioul Sputnik Moldova ce este bârfa și cum ne afectează viața.

Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova
Ignori stresul de la locul de muncă: Vezi la ce riscuri te expui

Bârfa reprezintă acțiunea de a denigra și a defăima pe cineva, de a proiecta către anumite persoane aspecte inventate, mizerabile și rele, afirmă psihologul. 

Zinaida Gribincea consideră că uneori ar fi mai ușor să demontezi manual un pod cu o structură foarte sofisticată, decât să-i demonstrezi cuiva că ceea ce s-a vorbit despre tine, de fapt, nu este adevărat.

"Există o legitate de transmitere a bârfelor. Cei care o aud o mai completează cu elemente lipsă și îi dau o altă conotație. Adesea bârfa care este lansată inițial ajunge să-și schimbe sensul complet până ajunge la urechile unei anumite persoane. De obicei, o bârfă este lansată de cineva care, conștient sau inconștient, vrea să denigreze o persoană sau să o facă să sufere", a remarcat Gribincea.

Nu lăsa bârfele să îți afecteze viața!

De multe ori, în spatele bârfei se mai ascunde dorința de răzbunare și sentimente de invidie, de răutate față de persoana denigrată. Zinaida Gribincea spune că bârfa are efecte sociale dezastruoase.

"Niciodată nu vom putea opri acest proces. Important este cât din ceea ce se spune despre noi ne afectează și în ce măsură oferim importanță cuvintelor spuse. Frecvent se întâmplă ca ceea ce se spune în adresa oamenilor nici pe departe nu corespunde adevărului, iar omul rămâne afectat din această cauză. Ideea este să putem gestiona informațiile care se referă la noi înșine. Spre exemplu, criticile constructive trebuie să le valorificăm. Unii oameni ne critică nu cu rea intenție, ci, dimpotrivă, ca să ne arate unde am greșit, dar ceea ce este transmis în calitate de bârfă trebuie să fie evitat. Cu alte cuvinte, nu trebuie să luăm aceste cuvinte aproape de suflet", a punctat psihologul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0