Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii anului 2020: Capitolul la care sunt mai tari decât europenii – sondaj

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Abonare
Capitolul la care moldovenii dețin întâietatea în Europa este dorința de a fi în legătură cu Dumnezeu: 48% dintre moldoveni se roagă zilnic. Peste 50% dintre moldoveni beau cafea în fiecare zi și 90% se declară patrioți.

CHIȘINĂU, 9 ian – Sputnik. Populația stabilă a Republicii Moldova este de 2,68 de milioane de persoane – 48% sunt bărbați, iar 52% sunt femei, arată datele statistice oficiale.

Coș de gunoi - Sputnik Moldova
Societate
Iată cine face mizerie în Chișinău: Fapte rușinoase dezvăluite de un sondaj

Fiecare a treia persoană din Republica Moldova are între 60 și 64 ani, iar 11,3% sunt persoane care au depășit vârsta de 80 ani. Aproximativ 62% dintre moldoveni locuiesc în mediul urban.   

În 2019, „economia țării nu pare să fi făcut vreun salt major spre bine; populația tinde să scadă, deși se pare că am pierdut poziția de țară cu cea mai rapidă scădere a populație, întâietatea aparținându-i Bulgariei”, conchid autorii unui studiu sociologic efectuat de „Magenta Consulting”.

Sondajele efectuate de compania menționată arată că „moldovenii nu preferă să comande haine online, nu joacă video games, 63% nu fac sport, iar 41% dintre adulți declară că nu accesează deloc internetul”.

© Photo : Magenta ConsultingStudiu sociologic (3)
Moldovenii anului 2020: Capitolul la care sunt mai tari decât europenii – sondaj - Sputnik Moldova
Studiu sociologic (3)

În ultimii 8 ani, cel puțin în rândul populației urbane a crescut dorința oamenilor de a contribui la protecția mediului. Dacă în 2011 doar 17% dintre moldovenii domiciliați în Capitală separau gunoiul, în 2019 numărul acestora s-a majorat de patru ori: 72% dintre chișinăuieni obișnuiesc să separe deșeurile - 24% sortează toate tipurile de gunoi, iar 48% doar anumite tipuri (unele sticle, cutii etc.).

© Photo : Magenta ConsultingStudiu sociologic
Moldovenii anului 2020: Capitolul la care sunt mai tari decât europenii – sondaj - Sputnik Moldova
Studiu sociologic

Aproape jumătate dintre moldoveni (48%) spun că se roagă zilnic, iar 98% sărbătoresc Învierea Domnului Iisus Hristos. Moldova s-ar afla pe primul loc în Europa la aceste capitole, potrivit „Magenta Consulting”.

За рулем, автомобиль, La volan, automobil - Sputnik Moldova
Ce văd moldovenii când se privesc în oglindă: Faptul uluitor dezvăluit de experți

Autorii studiului menționează că, potrivit „unei analize cu referire la gradul de evlavie al țărilor europene, realizată de către Pew Research Center, România este pe primul loc, fiind cea mai religioasă țară europeană, potrivit celor cinci criterii după care s-a desfășurat cercetarea”.

Republica Moldova a fost clasată pe locul 5 din 34, dar „la criteriul de frecvență a rugăciunii, Moldova este pe primul loc”, subliniază „Magenta Consulting”.

Aproximativ 51% dintre moldoveni beau cel puțin o ceașcă de cafea zilnic.

O treime dintre moldoveni citesc presa scrisă, merg personal la magazin, unde, dacă procură produse alimentare, peste 50% citesc neapărat eticheta.

© Photo : Magenta ConsultingStudiu sociologic (2)
Moldovenii anului 2020: Capitolul la care sunt mai tari decât europenii – sondaj - Sputnik Moldova
Studiu sociologic (2)

Офис - Sputnik Moldova
Societate
Moldoveni care-și caută un loc de muncă: Cine sunt și ce doresc - sondaj
Totodată, 90% dintre moldoveni se considera patrioți. „Datele demonstrează că, odată cu trecerea anilor, tendința de a se declara „cu siguranță patriot” crește. Astfel, în timp ce 53% dintre cetățenii din grupa de vârstă 18-29 de ani spun că sunt „cu siguranță patrioți”, 64% dintre persoanele cu vârsta între 30-49 de ani și 71% cu vârsta de peste 50 de ani pretind aceeași stare”, informează „Magenta Consulting”.

Studiile sociologice ale companiei au fost realizate pe eșantioane cu o distribuție reprezentativă la nivel național, marja de eroare fiind de cel mult +/- 4%.  Datele au fost colectate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Fluxul de știri
0