Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce văd moldovenii când se privesc în oglindă: Faptul uluitor dezvăluit de experți

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Accesați arhiva multimediaЗа рулем, автомобиль, La volan, automobil
За рулем, автомобиль, La volan, automobil - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii se declară în proporție de 80% parte a clasei de mijloc. Realmente, doar în statele scandinave se trăiește atât de bine. Dar este și o dovadă de optimism și determinare, nu doar de orgoliu, să tinzi spre un nivel mai bun, nu-i așa?

O țară este cu atât mai prosperă, cu cât are o clasă de clasă de mijloc mai numeroasă – această categorie pune în mișcare economia, prin investiții și consum.

Accederea cetățenilor în clasa celor îndestulați este un semnal univoc: descrește numărul săracilor.

În Republica Moldova avem un fenomen inedit: 80% dintre cetățeni declară că-i aparțin clasei de mijloc, însă unii din ei trăiesc de la salariu până la salariu.

Clasa noastră de mijloc abia se cristalizează

Clasa de mijloc din Republica Moldova se află în proces de cristalizare, dar, deocamdată, este puțin numeroasă și instabilă, a declarat într-o emisiune la Radio Sputnik președintele Asociației Sociologilor și Demografilor din Moldova, Victor Mocanu.

În colaborare cu Ludmila Malcoci, Victor Mocanu a realizat studiul sociologic „Premisele constituirii clasei de mijloc în Republica Moldova”, iar lucrarea dezvăluie aspecte foarte curioase și inedite despre felul în care moldovenii se autopoziționează social.

Studiul ne ajută să-i cunoaștem mai bine pe oamenii de lângă noi. 

Moldovenii vor să fie percepuți drept oameni realizați

Mai bine de 80% dintre participanții la un sondaj s-au autoidentificat cu clasa medie – un indicator foarte înalt, dar deformat, pentru că doar în statele scandinave (Suedia, Norvegia, Danemarca) clasa de mijloc este realmente atât de numeroasă.

Фонтан  - Sputnik Moldova
Populația Moldovei va scădea dramatic: Prognozele sumbre ale ONU și demografilor locali

Mulți dintre moldovenii care au participat la sondaj s-au declarat parte a clasei de mijloc în pofida faptului că aveau o bunăstare materială și un nivel de viață sub nivelul acestei clase sociale.

Moldovenii preferă să pară mai degrabă îndestulați, decât săraci, din nevoia de a nu arăta mai prost „decât ceilalți”.

Victor Mocanu a evidențiat patru factori ce propulsează în realitate un om în clasa de mijloc: statutul socio-profesional, studiile, averea (veniturile, proprietatea) și autoidentificarea.

Modul în care se autoidentifică persoana este un factor personal și uneori absolut subiectiv. De exemplu, un om poate avea venituri mari, studii bune, dar să locuiască într-o casă ieftină și atunci el decide cum se poate poziționa.

În condiții  similare, unul se va declara membru al clasei de mijloc, iar altul se va autoevalua ca făcând parte din clasa de bază.  

La noi, calificarea bună nu-ți garantează banii și succesul 

În cazul Republicii Moldova, autorii studiului sociologic au scos în evidență următoarea legitate: nivelul studiilor nu corespunde întotdeauna cu statutul socio-profesional și cu veniturile persoanei, nu există o concordanță clară între aceste aspecte. 

Pe stradă - foto simbol - Sputnik Moldova
Societate
De unde cumpără moldovenii haine și încălțăminte: Un sondaj le dezvăluie preferințele

Totuși, dacă au absolvit o facultate și au un loc de muncă relativ prestigios, moldovenii cu salarii nu prea înalte preferă să se declare membri ai clasei de mijloc.

În fapt, potrivit sociologului Victor Mocanu, clasei de mijloc îi aparțin în Republica Moldova antreprenorii, inclusiv cei cu afaceri mici, administratorii de companii, funcționarii de stat, profesorii universitari, oamenii de succes din sfera artelor, specialiștii de înaltă calificare.

Potrivit sociologilor, în Republica Moldova există șase straturi sociale, diviziunea fiind făcută, în ordine crescătoare, după criterii ce țin de ocupație, nivelul de educație, bunăstarea materială.

Nu vom insista asupra descrierii acestor straturi, dar reținem că în cazul primului dintre ele, 100% dintre respondenți nu au mașină, iar în cazul celui de-al șaselea strat 58% au cel puțin un automobil.

Doar vreo 7% dintre moldoveni ar fi îndestulați

Totuși, pentru a înțelege cât de numeroasă poate fi clasa de mijloc în Republica Moldova, vom face apel la rezultatele unui studiu sociologic efectuat în luna mai 2019 de Asociația Sociologilor și Demografilor, pe un eșantion de 1.189 de respondenți din 89 de localități ale republicii, cu o marjă de eroare de 3%.

Бумажник - Sputnik Moldova
Milionari în Moldova: Cât au câștigat, unde locuiesc și ce vârstă au

Că veniturile familiei nu le ajung nici pentru strictul necesar au declarat 25% dintre participanții la sondaj.

Strictul necesar au răspuns că și-l pot permite 41% dintre respondenți.

Doar 2% au spus că reușesc să aibă tot ce le trebuie pentru viață.

Alte 5% reușesc să-și procure lucrurile de care au nevoie doar dacă economisesc la alte capitole.

Republica Moldova are acum o populație de 2,68 milioane de persoane (fără oamenii din regiunea transnistreană), potrivit statisticii oficiale revizuite. 

Numărul oficial al milionarilor era de 1.760 de persoane la sfârșitul anului 2018, potrivit datelor oficiale, cu 32 mai puțini decât în 2017.

Fluxul de știri
0