Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldoveni care-și caută un loc de muncă: Cine sunt și ce doresc - sondaj

© Pixabay / 12019Офис
Офис - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii doresc un salariu mai mare atunci când își caută un nou serviciu, dar sunt interesați și de siguranță și confort la locul de muncă. O mare parte ar fi de acord să lucreze peste program.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik, Eleonora Lisnic. Mai mult de o jumătate (52%) dintre persoanele care-și caută un nou serviciu în Chișinău sunt angajate în câmpul muncii, o treime dintre ele (30%) având salarii lunare nete de 3.000 – 6.000 de lei.

Pe stradă - foto simbol - Sputnik Moldova
Societate
De unde cumpără moldovenii haine și încălțăminte: Un sondaj le dezvăluie preferințele

Principalul motiv pentru care moldovenii își schimbă locul de muncă este salariul prea mic.

Astfel ar sta lucrurile potrivit unui studiu sociologic efectuat la Târgul de Cariere din primăvara acestui an și făcut public luni, 12 august.  

Dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în Capitală, 51% sunt femei. Totodată, mai mult de jumătate sunt tineri și tinere cu vârste sub 30 de ani.

Autorii studiului au remarcat că, în toamna anului 2018, rata persoanelor de până la 30 de ani aflate în căutarea unui loc de muncă era și mai mare (68%), însă tot atunci era mai mare și cota persoanelor fără un loc de muncă venite la Târgul de Cariere.

© Photo : Magenta ConsultingCine caută de lucru în Chișinău în 2019?
Moldoveni care-și caută un loc de muncă: Cine sunt și ce doresc  - sondaj    - Sputnik Moldova
Cine caută de lucru în Chișinău în 2019?

Atunci când își caută un serviciu nou, 85% dintre moldoveni consideră că sunt importante siguranța și confortul de la locul de muncă.

Mai puțini, 82%, consideră că salariul este un aspect important, iar 73% caută companii cu o atmosferă de lucru plăcută și tot atâția vor un angajator care dispune de programe de dezvoltare profesională.

Супермаркет - Sputnik Moldova
Societate
N-o să-ți vină să crezi: Greșeala pe care o fac moldovenii atunci când merg la cumpărături

Într-o proporție de 41%, participanții la studiu au spus că ar rămâne peste program, dacă acest fapt i-ar ajuta la dezvoltarea profesională.

Femeile tind spre dezvoltare profesională, în timp ce bărbații ar lucra peste program pentru recompensă financiară, constată autorii studiului.

Dintre cei care ar lucra necondiționat peste program, cei mai mulți sunt absolvenții de licee, școli profesionale sau colegii.

O pătrime (26%) n-ar fi dispuși să-și schimbe locul de trai de dragul unui loc de muncă. Totodată, 36% s-ar muta oriunde în străinătate, 20% - oriunde în Europa și 12% - oriunde în Republica Moldova.

Următoarea ediție a Târgului de Cariere din Chișinău va avea loc în noiembrie 2019. Tendințele demonstrează că la evenimentul de recrutare vin tot mai mulți candidați valoroși, care sunt angajați și care au în spate experiență de muncă - fiecare al doilea lucrează de peste 5 ani, menționează autorii studiului sociologic.

Sondajul a fost realizat de Compania „Magenta Consulting” pe un eșantion de 74 de respondenți, vizitatori ai Târgului de Cariere din Chișinău din aprilie 2019. Colectarea a fost realizată prin intermediul interviurilor față în față, pe tablete, la locul evenimentului. Respondenții au fost aleși în mod aleatoriu.

Unii dintre cei mai solicitați specialiști pe piața muncii sunt cei din domeniul construcțiilor, a declarat, în studioul Radio Sputnik, directorul Centrului de Excelență în Construcție, Valeriu Pelivan.

Potrivit lui, tinerii specialiști care absolvesc instituția menționată sunt angajați pentru un salariu inițial de vreo 14.000 de lei.

Centrul de Excelență în Construcție pregătește specialiști în domeniile: construcția și exploatarea clădirilor și edificiilor; sisteme de alimentare cu căldură, gaze și alimentație; tehnologia prelucrării lemnului și mobilierului; tehnologia materialelor și articolelor de construcții; construcția și exploatarea drumurilor.

Fluxul de știri
0