Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce a discutat Dodon cu Erdogan și de ce vizita în Turcia este una istorică

© Photo : Facebook / Dodon Igor Президент Молдовы Игорь Додон и лидер Турции Реджеп Тайип Эрдоган
Президент Молдовы Игорь Додон и лидер Турции Реджеп Тайип Эрдоган - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Moldovei a menționat că această vizită în Turcia este una istorică deoarece la ea participă alături de președintele țării și prim-ministrul.

CHIȘINĂU, 31 dec – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întâlnit ci președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. În cadrul întrevederii, șeful statului a dat o apreciere niveluuil avansat al relațiilor bilaterale stabilite între țările noastre.

”Am menționat că această vizită oficială este una istorică deoarece alături de Președintele țării participă și prim-ministru, fapt care denotă importanța pe care o acordăm parteneriatului moldo-turc”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Vizita oficială a președintelui Igor Dodon în Republica Turcia - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon în Turcia: Vezi ce decizii importante au fost luate - Video
El a subliniat de asemenea că în cadrul vizitei are loc prima ședință a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, prezidată de cei doi președinți, care demonstrează soliditatea raporturilor bilaterale și confirmă voința ambelor părți pentru consolidarea dialogului politic dintre Chișinău și Ankara.

”În cadrul ședinței, am stabilit obiectivele comune și strategia dezvoltării relațiilor în mai multe domenii, precum: politic, militar, de securitate, economic, comercial, energetic, transporturi, agricultură, turism, sănătate, cultură, știință și umanitar”, a precizat Dodon.

Președintele a constatat cu satisfacție caracterul ascendent al relațiilor de colaborare moldo-turce în domeniul economic. ”Astfel, în perioada ianuarie-octombrie 2019, volumul comerțului bilateral a crescut cu 136 mln. dolari SUA (sau circa 40%) comparativ cu perioada similară din anul 2018”, a mai menționat Dodon.

ankara

El a subliniat că exporturile mărfurilor din Moldova pe piața turcă s-au majorat cu 87 mln. dolari SUA, ceea ce constituie o creștere de 2,2 ori, în comparație cu perioada analogică a anului precedent. Ponderea exporturilor din Moldova către Turcia în totalul exporturilor către alte țări s-a dublat, crescând de la 3,23% la 6,91%.

Permis de conducere - Sputnik Moldova
Societate
Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Turcia

”Am adus mulțumiri părții turce pentru asistența financiară şi tehnică acordată țării noastre prin intermediul Agenţiei Turce pentru Cooperare şi Coordonare (TIKA), care pe parcursul ultimilor ani a alocat peste 33 mln. dolari SUA pentru implementarea mai multor proiecte în țara noastră, în special în Autonomia Găgăuză. Am specificat că mizăm pe extinderea proiectelor investiționale prin intermediul Agenției TIKA pe întreg teritoriul Republicii Moldova”, a mai precizat Igor Dodon.

El a comunicat că a pledat pentru valorificarea la justa valoare a potențialului de colaborare în astfel de domenii precum: comercial-economic, investițional, protecția consumătorilor, industrial, dezvoltarea IMM-urilor, energetic, transport, planificarea urbană și teritorială, agricol și protecția mediului, turism etc.

”Am încurajat participarea companiilor turcești în proiectele investiționale de amploare pe care planificăm să le realizăm pe parcursul anului viitor în domeniul modernizării infrastructurii drumurilor”, a mai scris Dodon.

Totodată, șeful statului și-a exprimat speranța că Erdogan va putea participa la unul din evenimentele de dare în exploatare a unui obiect de menire socială, realizat de partenerii turci, care va avea loc pe parcursul anului 2020.

Fluxul de știri
0