Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ignori stresul de la locul de muncă: Vezi la ce riscuri te expui

© Sputnik / OsmatescoZinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova
Abonare
Ai un volum excesiv de muncă? Eşti nemulțumit de salariul pe care îl primești? Nu eşti singurul. Vezi unde poți să ajungi dacă nu întreprinzi nimic.
Ignori stresul de la locul de muncă? Vezi riscurile la care te expui

Volumul excesiv de muncă, salariul mic, gradul înalt de incertitudine și hărțuirea psihologică sunt doar câțiva factori pe care mulți angajați din Republica Moldova îi neglijează, fără să conștientizeze riscurile la care se expun.

Psihologii atrag atenția că, pe termen lung, impactul acestor factori este extrem de periculos asupra indivizilor, care pot dezvolta probleme de ordin psihic sau fizic.

”De cele mai multe ori, managerii de la noi obișnuiesc să exploateze angajații prin sarcini suplimentare, sarcini pe care angajatul trebuie să le facă în afara programului de muncă și pentru care nu este remunerat și nici apreciat. Mai avem o categorie de manageri în Republica Moldova care își atribuie lor reușita angajaților, atitudine ce creează nemulțumire în rândul angajaților, chiar dacă salariul pe care îl primesc este bun”, spune psihologul Zinaida Gribincea.

Și dacă inițial sarcinile suplimentare și atitudinea incorectă a superiorului față de angajat are efecte negative doar la nivel de individ, pe termen lung, consecințele se extind și la nivel de instituție.

Мужчина в депрессии, фото из архива - Sputnik Moldova
Societate
Stresul ne îmbolnăvește. Iată semnele care trebuie să ne pună în gardă

”Inițial, angajatul începe să fie iritat, obosit sau poate să acuze și dureri de cap, dureri gastro-intestinale, să aibă libidoul scăzut, ceea ce duce la afectarea vieții personale a angajatului. Mai mult, fiind obosit, angajatul își pierde capacitatea de concentrare și nu mai dă randamentul pe care l-a avut. În consecință, are de suferit întreaga activitate a companiei”, adaugă Zinaida Gribincea. 

Așa ajungem să avem angajați obosiți și nemulțumiți de locul de muncă pe care îl au, iar cei mai mulți dintre ei reuşesc să adoarmă doar cu ajutorul somniferelor.

Mai multe detalii aflaţi din materialul audio ataşat.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0